Vannak kórházak, amelyek nem tudják a védőnők rendelőjének rezsijét fizetni

2023.06.26. 20:52
Július 1-jétől már nem az önkormányzatok, hanem a központi kórházak feladata a védőnői hálózatok működtetése, de nem rendelkeznek a rendelőkhöz ingatlanokkal, illetve a meglévők rezsijének vagy a béren kívüli juttatások biztosításához fedezettel. Ezért egyes kórházak még egy ideig indokoltnak tartják az önkormányzati fenntartást.

Az átállás hivatalosan szombaton történik meg, de a vonatkozó szerződések még mindig készülnek. A Népszava információ szerint az egyik kérdéses pont, hogy azoknak a rendelőknek ki köteles téríteni a rezsijét, amelyekben a védőnők fogadják a családokat. 

Az ellátás biztonságáért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint a tárgyi és személyi feltételeket az új foglalkoztató, a vármegyei, illetve centrumkórházak feladata biztosítani. 

Egységes szakmai vezetés okán államosítanak

Az Indexnek az OKFŐ korábban az államosítást azzal indokolta, hogy összefogott szakmai irányításra van szükség a hálózat működtetéséhez. „A személyes gondoskodás, amely az adott település vagy kerület érdekét és fejlődését is szolgálja, megmarad”– hangsúlyozták. 

A központosítással kapcsolatban csak június közepén egyeztettek az illetékes önkormányzatokkal a szakmai irányítást átvevő kórházak, majd ezt követően két nap múlva küldtek a településvezetőknek egy-egy megállapodástervezetet. Ennek egyik eleme az önkormányzatok által üzemeltetett, a védőnők által használt rendelők fenntartására vonatkozik. 

Úgy tudjuk, hogy nem mindegyik védőnő írta alá a jogviszony folytatásáról szóló szerződést, a hónap elején sokan nem is látták a dokumentumot, de arról sem értesültek, hogy milyen feltételekkel veszi át a munkáltatói jogok gyakorlását az állam, akkor még emiatt többen a felmondást is fontolgatták. 

Kiemelt célunk, hogy az 5102 védőnőnek ne 2200 munkáltatója legyen. Ezáltal csökkentve az ellátásban jelen lévő aránytalanságokat, az ellátotti létszám és a védőnők bérezésének területén, amely így folyamatosan emelkedhet a kormányzat egészségügyben dolgozók béremelési politikájának köszönhetően

– közölte lapunkkal az OKFŐ, hozzátéve: az állami költségvetésben a munkabérükre megvan a fedezet. 

A településeknek kell fenntartaniuk a rendelőket

Az ingatlanok fenntartása azonban továbbra sem tisztázott, annál is inkább, mivel a kórházaknál pont a következő hónaptól ez a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) feladata lesz. Azaz az üzemeltetéssel kapcsolatos víz-, csatorna-, gáz-, szemétszállítási, takarítási díjakat, valamint a hibaelhárítás és a karbantartás költségeit és a bérleti díjakat a KEF hivatott majd téríteni. 

A Népszava szerint ebből az következik, hogy a településeknek ingyen át kell majd adniuk a szóban forgó ingatlanok használatát az államnak, de a rezsit velük fizettetik meg. A szolgálati lakások ügyében is hasonló válasszal szolgát az OKFŐ: 

A védőnők jellemzően nem kapnak szolgálati lakást, de ahol igen, az önkormányzat továbbra is biztosíthatja azt, hiszen a védőnők az állami átvételt követően is az adott önkormányzat lakosságát látják el, tehát a helyi közérdek szempontjából fontos feladatot látnak el

– közölték, hozzátéve: a védőnői hálózat működtetéséhez minden szükséges fedezet rendelkezésre áll. 

A védőnőknek korábban az önkormányzatok által biztosított forrásokat illetően úgy fogalmaztak, hogy a szociális egzisztenciájuk fenntartásához a megállapodástervezet szerint továbbra is a településeknek kell ezt biztosítaniuk, ugyanis ehhez a kórházak nem rendelkeznek megfelelő forrásokkal.