Belefulladt egy férfi a Lupa-tóba a hétvégén

2023.06.26. 11:32
Búvárok is keresték a víz alatt, de az életét már nem tudták megmenteni annak a külföldi férfinak, aki a hétvégén a barátaival strandolt Budakalászon.

A víz alatt búvárok, míg a víz felett szonárral kerestek egy középkorú férfit a katasztrófavédelem munkatársai vasárnap a Lupa-tóban. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közlése szerint sajnos az elmerült strandoló életét már nem lehetett megmenteni.

A Lupa-tó üzemeltetőjének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint egy külföldiekből álló baráti társaság vasárnap késő délután jelezte a budakalászi Lupa-tó munkatársainak, hogy egy ideje nem találják egyik barátjukat.

A strand biztonsági szolgálata azonnal megkezdte a keresést a parton és a hangosbemondón keresztül, a vízimentők pedig a vízben is, bár az eltűnés pontos helyszínét a férfi társai nem tudták meghatározni. Ezért értesítették a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot is, akik a helyszínre érve búvárokkal kezdték átvizsgálni a vizet.

Hosszas keresés után – valamivel este 8 óra előtt – találtak a vízben az eltűntre, akin akkor már sajnos nem lehetett segíteni. A baráti társaság elmondása szerint a társuk nem volt jó úszó, számukra is megdöbbentő, hogy a homokkal feltöltött, sekélyebb parti szakaszról miért merészkedhetett mélyebbre.

Seller András, a Lupát is évek óta biztosító vízimentő szolgálat vezetője az esettel kapcsolatban elmondta: „bár a vízimentő szolgáltatás a jelen lévő vendégek létszámától függően folyamatosan és megfelelően biztosított, mindig nagy hangsúlyt kell fektetni az egyéni felelősség fontosságára is. A Lupa ilyen szempontból példaértékű strand, hisz más fürdőhelyekkel összevetve elenyésző volt az elmúlt években a balesetek száma. Ez persze nem írja felül azt az alapvetést, hogy minden élet számít, de ahhoz, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő, a mentőszolgálat jelenléte mellett a vendégek óvatossága is elengedhetetlen.”

A Lupa-tó üzemeltetői őszinte részvétüket fejezik ki a férfi családjának és hozzátartozóinak.