Bezár Budapest egyik ikonikus klubja

2023.06.27. 19:30
A fővárossal közszolgálati szerződésben álló Budapest Jazz Club egyike az országban található legjelentősebb jazz-zenei kulturális helyszíneknek. A 2012 óta folyamatosan növekvő bérleti díjak miatt 2022-re kilátástalan anyagi helyzetbe kerültek, most pedig odáig fajult a helyzet, hogy a vagyonkezelőjük kizárta a tulajdonosokat a klubból, ami így bezárásra kényszerül.

A Budapest Jazz Clubot (BJC) működtető Jazzart Közcélú Alapítvány 2012-ben létesített közszolgáltatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal – kezdi Facebookon közzétett bejegyzését a BJC.

Mint írják, a bérleti díj 2012 és 2023 között 44,3 százalékkal nőtt. Míg tizenegy évvel ezelőtt havonta nettó 833 500 forintot fizettek, addig ez az összeg 2023-ra havi nettó 1 203 400 forintra nőtt.

A közszolgáltatási díj a 2020-ban megkötött – jelenleg is érvényes – hosszú távú szerződés megkötésekor még 31 millió forint volt, ez alapján vállalták a hosszú távú szerződés megkötését. 2021-ben a koronavírus miatt a díj a jelenleg is érvényes évi 9,6 millió forintra csökkent.

A BJC hozzáteszi, hogy a bérleti díj kifizetése kezdettől fogva problémás volt, a lejárt tartozások összege pedig különböző mértékben ingadozott. A klub megmaradt forrásokból és magánkölcsönökből próbált életben maradni, és már októberben jelezték a helyzet tarthatatlanságát a Fővárosi Önkormányzatnál, amely azonban érdemi segítséget nem tudott nyújtani.

Június 21-én kézhez kapták a felmondást, ami után még a bezárás előtt igyekezett a klub részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, amit a vagyonkezelő elutasított.

Június 26-án a vagyonkezelő lecserélte a zárat, és lelakatolta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant – tehát lényegében kizárta onnan a hely tulajdonosait.

Mint a bejegyzésben olvasható, a BJC jelenleg minden elképzelhető követ megmozgat, hogy kiutat találjon a szomorú helyzetből.