Belügyminisztérium: Magyarországon nincs inzulinhiány

2023.06.29. 16:57
A Belügyminisztérium szerint folyamatos az inzulinellátás Magyarországon, és azt a négy készítményt, amit piaci megfontolásokból kivontak a forgalomból 14 ezer beteg használta.

„Magyarországon nincs inzulinhiány” – közölte a Belügyminisztérium (BM), hozzátéve, hogy itthon 150 ezer beteg 39-féle inzulinkészítményt használ, és négy, humán inzulint tartalmazó olcsóbb termék gyártója közölte, hogy a nagyobb haszon érdekében ezt a négy gyógyszert kivonja a piacról. „Ezt a négy készítményt Magyarországon 14 ezer beteg használja” – tette hozzá a BM.

Mintegy 30 ezer beteg másik két cég humán inzulint tartalmazó készítményét alkalmazza, melyekből folyamatos az ellátás, a nagykereskedők megfelelő készlettel rendelkeznek, az ellátás nincs veszélyben. A humán inzulint tartalmazó készítmények ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, így a kivonásra kerülő termékeket használó betegek kezelése a másik két cég termékével biztonságosan folytatható

– áll a Belügyminisztérium közleményében. A minisztérium szerint az egyes készítmények közötti váltásnál szükség lehet az adagolóeszközök megváltoztatására is. Az adagolótollakat szakorvos tudja támogatással felírni, illetve térítésmentesen beszerezhetőek a diabetológiai gondozókban.

Fennakadásokról szóltak a hírek

Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában Takács Péter egészségügyi államtitkár levelét, amelyben a lakossági inzulinellátásban fellépő fennakadásokról tájékoztatta a háziorvosokat.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humáninzulin-készítményekről

– fogalmazott a levélben az államtitkár, hozzátéve, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hiánytermékekről listát vezet, amelyet a honlapjukon lehet megtekinteni. Ezen jelenleg három humáninzulin-hatóanyagú készítmény szerepel.

A Sanofi-Aventis Deutschland GmbH által forgalmazott Insuman Basal SoloStar 100 NE/ml esetében gyártási gondok, a Basal SoloStar, a Comb 25 SoloStar és a Rapid Solostar esetében piaci megfontolás miatt alakult ki hiány.