Jelentős változás jön a budapesti közlekedésben

2023.06.30. 11:35
Hétvégén forgalomba állnak a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére érkező, 150 darabos MAN Lion’s autóbuszflotta utolsó példányai is.

A Budapesti Közlekedési Központ pénteken bejelentette:

Újabb 25 szóló és 25 csuklós autóbusz áll forgalomba Budapesten július 1-étől. Ezek a vadonatúj járművek annak a 150 darabos MAN Lion’s autóbuszflottának a részei, amelyek a BKK megrendelésére, az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében közlekednek a fővárosban.

Az első ötven új busz május elsején, a második ötven június elsején állt forgalomba, többek között a 100E Repülőtéri Expressz vonalán is lehet találkozni velük.

Az utolsó ötven jármű érkezésével már a 25-ös, a 96-os, a 120-as, a 296-os és a 296A vonalon is lehet utazni ezeken. Új csuklós autóbuszok állnak forgalomba a 20E, a 30-as, a 30A, a 196-os, a 196A és a 230-as vonalakon is.

A közleményből kiderült, hogy a buszok a Mercedes Citaro járműveket váltják, „a világosabb és tágasabb utasterükbe nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezés, utastájékoztató monitorok, illetve az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszer is került”.

A BKK szolgáltatói tavaly ősz óta összesen 285 új autóbusz érkezését jelentették be, ami állításuk szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállomány-bővítés a fővárosban, ráadásul a trolibuszflotta is megújult.

Közölték azt is, hogy a következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba. „Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése.”