A Magyar Energiaital Szövetség is reagált a rákkeltő édesítőszer ügyére

2023.06.30. 13:04
Az Egészségügyi Világszervezet rendkívül egészségtelennek tartja a népszerű édesítőszert, az aszpartámot, amely megtalálható többek között a diétás Coca-Colában is. A Magyar Energiaital Szövetség szerint fogyasztóiknak nem kell tartaniuk attól, hogy az energiaitalok aszpartámot tartalmaznak.

Mint írtuk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július közepén várhatóan rákkeltőnek nyilvánítja az aszpartám édesítőszert, amely megtalálható többek között a diétás Coca-Colában, a rágógumiban és egyéb üdítőitalokban is.

A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát, ráadásul a fogyást sem segítik.

A hírre a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) is reagált. Közölték:

a fogyasztóknak nem kell tartaniuk attól, hogy az energiaitalokban aszpartám található, ugyanis a jobb minőségű termékek cukrot tartalmaznak.

Mint írták, minden fogyasztó két fő dolgot vár el az energiaitaloktól: egyrészt, hogy adjanak energiát – ami főleg a bennük lévő cukornak köszönhető –, másrészt pedig éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Ha egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, így logikátlan és akár fogyasztói megtévesztés is lehet az ilyen italt energiaitalnak nevezni.

– hangsúlyozta a MESZ. Hozzátette: a minőségi termékeket gyártók nem nevezik energiaitalnak a cukormentes termékeiket.