A diétás kólákban és a rágógumiban is rákkeltő anyag lehet, változtatnának a recepten

2023.06.29. 15:04
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július közepén várhatóan rákkeltőnek nyilvánítja az aszpartám édesítőszert, amely megtalálható többek között a diétás Coca-Colában is. A szervezet korábban arra is figyelmeztetett, hogy a cukorpótlók használata a fogyást sem segíti.

A Reuters forrásai azt állítják, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) júliusban rákkeltőnek fogja nyilvánítani a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét.

Az aszpartám megtalálható többek között a diétás Coca-Colában, rágógumikban, valamint egyéb üdítőitalokban is. 

A különböző anyagokra vonatkozó hasonló IARC-határozatok miatt már korábban is aggódtak a fogyasztók, emiatt perek kezdődtek, és próbáltak nyomást gyakorolni a gyártókra, hogy alakítsák át a recepteket, vagy hogy más cukorhelyettesítőkre váltsanak. A különböző cégek szerint az IARC a közvéleményt akarta befolyásolni.

Július közepén születik döntés

A JECFA, a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága is felülvizsgálja az aszpartám használatát, az ülés június végén kezdődött, és várhatóan július 14-re születik meg az eredmény. Ezen a napon hozza nyilvánosságra a döntését az IARC is.

Az ügy azért is érdekes, mert a JECFA 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám bizonyos mértékig biztonságosan fogyasztható. Például egy 60 kilós felnőttnek naponta 12–36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy ártalmas legyen számára. A nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották a véleményét, többek között az Egyesült Államokban és Európában is.

Az édesítőszerek a fogyást sem segítik

A WHO már májusban is figyelmeztetett: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén, sem felnőttek, sem gyermekek esetében.

A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. 

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.

Ugyanakkor a legismertebb magyar energiaital-gyártó cég nem ezt az édesítőt használja a termékeiben: a XIXO-termékekben sztíviát található, a zéró Hellt pedig egy különleges, egyedi édesítőszerrel készítik, nem aszpartámmal, így nem kell tartani a most felfedezett káros hatásoktól.