Rendőrnek álcázva csaltak ki pénzt az áldozatoktól

2023.07.01. 12:05
A Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai és a veszprémi nyomozók péntek hajnalban két helyszínen ütöttek rajta a gyanúsítottakon, akik magukat rendőrnek álcázva csaltak ki pénzt az áldozatoktól.

Az NVSZ egy hete adott ki felhívást, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a bankszámla-, illetve bankkártyaadatok megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Odáig merészkedtek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztették meg a gyanútlan áldozatokat.

Mint írták, egy héttel ezelőtt tett bejelentést egy állampolgár, mert

ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról.

Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet telefonon arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”.

A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak, és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak, és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya a bűncselekmény felderítése érdekében, szorosan együttműködve a veszprémi nyomozókkal, beazonosította az elkövetőket. A stróman, bankszámlát használó 46 éves nőt és társát, egy 67 éves férfit a nyomozók június 30-án hajnalban Tiszavasváriban fogták el.

A nyomozók a házkutatást követően lefoglalták a csalók mobiltelefonjait, készpénzt, valamint banki dokumentumokat. Az eljárás eredményeként a sértett bankszámlájáról leemelt összeg jelentős részét sikerült zárolni. A két gyanúsított ellen pénzmosás gyanúja miatt indított eljárást a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a banki csalók új módszere miatt mindenkit fokozott óvatosságra int. Felhívták a figyelmet: 

  • Legyen gyanús ön számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják, és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat.
  • Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják öntől kérni a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonjára.