Elválasztják egymástól a pedagógus-szakszervezeteket?

2023.07.01. 11:01
A státusztörvényhez benyújtott módosító javaslat meghatározhatja, hogy a pedagógus-szakszervezetek közül a kormánynak melyekkel kell tárgyalnia.

Ha fenntartói vagy munkáltatói szinten egyik pedagógus-szakszervezet sem éri el a tíz százalékos tagsági feltételt, akkor a legnagyobb tagsággal rendelkező érdekképviselettel kell konzultálnia a kormánynak – vette észre a Népszava a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatban.

A tervezet alapján a kormány csak azokat a szakszervezeteket tekintené reprezentatívnak és törvényes tárgyalópartnernek az oktatási szférában, amelyek taglétszáma lefedi a teljes foglalkoztatotti kör minimum tíz százalékát.

A lap szerint a módosító az Európai Bizottság nyomására kerülhetett a javaslatok közé, és a mintegy 14 ezres tagsággal rendelkező Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) kedvezhet, az alacsonyabb taglétszámú Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) helye nem biztos a tárgyalóasztalnál.

A PDSZ képviseletében Nagy Erzsébet úgy fogalmazott, hogy „ez elég egyértelműen egy »lex PDSZ«, ki akarnak minket szorítani a tárgyalásokból”, úgy érzi, hogy a kormány egymás ellen fordítaná a két szakszervezetet. Hasonlóan vélekedett Gosztonyi Gábor is, a PDSZ alelnöke úgy gondolja, éket próbálhatnak verni az érdekképviseletek közé.

A csomag tartalmaz egy olyan javaslatot is, amely szerint csak a Nemzeti Pedagógus Karral kell majd a köznevelés-szakmai javaslatokat megvitatni, a szakszervezettel pedig a munkaügyi és szociális kérdéseket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több Kormányinfón jelezte, hogy olyan szakszervezettel is tárgyaltak, amely taglétszáma alapján nem minősül reprezentatívnak. A státusztörvényről kedden szavaz a parlament.