Felhőszakadás és zivatar várható, kiadták a riasztást

2023.07.02. 06:25
Vasárnap keleten, délkeleten várható még zápor, zivatar. Az intenzív csapadékgócokban vízátfolyásokra és viharos széllökésekre is lehet számítani. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, erős lesz az északnyugati szél. A nappali maximumok 26 és 32 fok között alakulnak.

Vasárnap túlnyomóan napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Viszont hideg nem lesz – írja az Időkép.

Hajnalban 13–19 fok várható, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakulhat.

időkép02
Fotó: Időkép

A hét utolsó napjára 12 vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban a riasztást is kiadta zivatar, valamint felhőszakadás miatt az ország déli, keleti és középső részein. 

Mint írták, reggel, délelőtt még az ország nagyobb részén, délután már inkább csak a Tiszántúlon kedveznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék, kisebb méretű jég és átmeneti erős, esetleg viharos széllökés társulhat.

zivatar.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
felhősz.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Frontmentes idő lesz

Vasárnap már frontmentes idő jön, de az átvonuló front mögött fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szeles idő miatt nyugtalanság, ingerlékenység, alvászavarok is kialakulhatnak, illetve fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Keleten, a zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat. A fülledt időben nehézlégzés, légszomj is felléphet.

A naposabb tájakon 10 és 16 óra között nagyon erős, akár extrém erős lehet az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras