Karácsony Gergely: Orbán Viktor olyan, mint egy narcisztikus erőszaktevő

ZS 9435-2
2023.07.06. 18:01
Karácsony Gergely szerint jogilag rendben van a 99 Mozgalom és kampányának finanszírozása, nem tudja, kik támogatták, egyedül Bojár Gáborban biztos, Orbán Viktor pedig olyan, mint egy narcisztikus erőszaktevő – egyebek mellett erről is beszélt Budapest főpolgármestere az Index Konkrétan című műsorának legújabb adásában. Kijelentette, a miniszterelnök meg van sértődve azon, hogy még létezik ellenzék.

Fel vagyok arra készülve, hogy a következő évben nagyon kemény kampány lesz, ami nyilván próbára teszi majd a mögöttem álló koalíciót, és az ősz hajszálaim számát is érdemben fogja befolyásolni 

– mondta Karácsony Gergely az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

A főpolgármester reagált a 99 Mozgalom finanszírozása kapcsán terjedő hírekre, amelyekről megkérdeztük Bod Péter Ákost, a szervezet egyik alapítóját, valamint elemzőkkel tekintettünk Karácsony Gergely következő egy éve elé. A városvezető úgy fogalmazott, szerinte nincsenek jogszerűségi problémák, ennek ellenére „nyilván lesznek vizsgálatok, halleluja, legyenek!”.

konkreatan FAKE thumbnail másolat

Karácsony Gergely azt mondta, nem tudja,  kiktől kapta azt a bizonyos félmilliárd forintnyi támogatást, mivel az mikroadományokból gyűlt össze. Arra a kérdésre, hogy elhiszi-e, hogy anonim módon összegyűlhet ötszázmillió forint, úgy felelt: csak így gyűlhet össze.

Magyarországon kevesen vannak, akik névvel, címmel vállalják, hogy anyagilag támogatják az ellenzéket

– fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint az euróbefizetések is gazdag magyar emberektől származnak, amiket a „kis ládikákba” dobtak be.

Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt korábban arról beszélt, hogy Karácsony Gergely kampányára 500 millió forintot fordítottak. Ezt az információt megerősítette a Nemzeti Információs Központ napokban nyilvánosságra került jelentése, amely szerint a 99 Mozgalom Egyesület számlájára Perjés Gábor, a városvezető párttársa 506 millió forintot fizetett be. 

A Fidesz kampánystratégiája kapcsán elmondta, „mindig van egy lépésenként előre kitervelt ügy, ezt húzzák, mint a rétestésztát, az összes nyilvános szereplésemnél valaki megjelenik, és valamilyen formában a fejemre olvassa, aztán vége van a választásnak, és az egész elhal”. Kijelentette, kamu ügyek alapján embereknél házkutatásokat tartottak. 

Bármit csinálok, az generál ellenem egy karaktergyilkos kampányt, amely szerint vagy a Gyurcsány bábuja, vagy háborúpárti vagyok, illetve a dollárbaloldalt erősítem. Ezeknek a közös elemük, hogy semmi köze ahhoz, mit csinálok főpolgármesterként.

Karácsony Gergely kitért arra is, a miniszterelnök-jelölti előválasztási kampány a DK-nak fájhatott a legjobban, mivel ők voltak a legfőbb riválisai. Ugyanakkor szerinte Orbán Viktor tizenhárom éve teljhatalomban van, és mint egy „narcisztikus erőszaktevő, meg van azon sértődve, hogy az ellenzék még egyáltalán létezik”. 

Szó volt arról is, hogy a főpolgármester szerint azok a kormányzati döntések, amelyek a fővárosnak juttatott bevételeket csökkentették, összességében nagyobb összeget tesznek ki, mint a Tarlós Istvánéktól megörökölt  kétszázmilliárd forintos többlet. 

Konkrétan legújabb adásában Rónai Egon arról is beszélgetett Karácsony Gergellyel, hogy

  • a főpolgármester szerint a „Városháza-ügy” miért egy nagy kamu;
  • azt biztosan tudja, hogy Bojár Gábor vállalkozó is támogatta a kampányát;
  • szerinte Márki-Zay Péter egy látnok;
  • elherdálták-e a főváros vagyonát.

A Konkrétan aktuális adását itt, a korábbi epizódokat ide kattintva tekinthetik meg.

(Borítókép: Rónai Egon és Karácsony Gergely. Fotó: Zöld Fanni / Index)