Bepereli a szerzeteseket a katolikus gimnázium kirúgott főigazgatója?

DBZOL20211209002
2023.07.06. 11:34
Rubovszky Rita, aki 12 évig vezette a Patrona Hungariae Gimnáziumot, a szülőknek írt levelében az elbocsátását erkölcsileg megkérdőjelezhetőnek, méltatlannak és jogilag aggályosnak nevezte. A tartományfőnök csupán annyit közölt a főigazgatóval: megszűnt a bizalom.

„Mély megdöbbenéssel értesültem ma délután Ivanics Andrea tartományfőnöknőtől, hogy főigazgatói kinevezésemet és munkaviszonyomat a mai napon azonnali hatállyal meg kívánja szüntetni” – írta a szülőknek Rubovszky Rita. A Patrona Hungariae Gimnázium elbocsátott főigazgatója szerint a döntést semmivel nem indokolták, konkrétumot nem hoztak fel, csupán tájékoztatták, hogy a fenntartónak megszűnt a belé vetett bizalma. Egyébként Rubovszky Rita szerződése egy év múlva, 2024. július 31-én járt volna le.

Jogilag aggályos eljárás?

Mint azt korábban az Index megírta, az iskolát fenntartó Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöke, Ivanics M. Andrea az évzáró értekezletet követően közölte Rubovszky Ritával, hogy a jövőben nem számítanak a munkájára. A volt főigazgató szerint a tartományfőnök azt sugallta a szülők felé, mintha valami komoly ügy miatt kéne őt egyik percről a másikra meneszteni. „Nyomatékosan kijelentem, hogy a fenntartó nyilván azért nem tudott semmilyen vádat felhozni ellenem, mert ilyen nem létezik” – írta a szülőknek Rubovszky Rita, aki úgy fogalmazott, hogy ez az

eljárás erkölcsileg mérhetetlenül megkérdőjelezhető, egy szerzetesrend képviselőitől meglehetősen méltatlan és jogilag aggályos, nem beszélve arról, hogy bizonytalanságba taszítja az iskola teljes közösségét, gyerekeket, szülőket, kollégákat egyaránt, a katolikus iskola hitelességét kérdőjelezi meg

Az elbocsátott iskolaigazgató jelezte, hogy a munkaviszonya megszüntetését nem írta alá.

Kerestük Rubovszky Ritát, aki teljesen elzárkózott, mondván: nem kíván nyilatkozni sem a katolikus, sem más médiumoknak. Szerettük volna megkérdezni az elbocsátott főigazgatótól, hogy folynak-e egyeztetések a végkielégítéséről, vagy indít-e munkaügyi pert az iskolát fenntartó szerzetesrend ellen. Írásban kerestük a Patrona Hungariae Gimnáziumot is, de eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ügyek, amelyek miatt megszűnhetett a bizalom

Tavaly decemberben a katolikus gimnázium 45 tanára szolidaritását fejezte ki más intézményekből elbocsátott tanárok iránt. Mint fogalmaztak, „lelkiismereti kötelességnek tartjuk, hogy kiálljunk az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett”. A katolikus intézmény oktatói kérték, hogy „hallják meg a tanárok szavát, kezdeményezzen az oktatásirányítás érdemi szakmai párbeszédet”. Bár tavaly decemberben Rubovszky Rita nem adta a nevét a közleményhez, a kirúgásával egy időben megjelent egy cikk a vasarnap.hu oldalon, ahol kritizálta az oktatáspolitikát.

A katolikus portálnak az akkor még intézményvezetőként nyilatkozó Rubovszky Rita elmondta, hogy a jelenlegi oktatás tartalom átadása nincs összhangban a 21. századi elvárásokkal. „Még mindig van a szakmában sok elhivatott tanár, akik komoly értéket közvetítenek és használható tudást adnak át. Kikérem, hogy ezeket a tanárokat lenullázzuk a politikai közbeszédben” – mondta Rubovszky Rita.

Egy másik katolikus médiumnak, a Magyar Kurírnak úgy fogalmazott még tavaly, hogy számára fojtogató az a kísérlet, amellyel a hetvenes-nyolcvanas években a szülei értelmiségi generációja meg akart teremteni egy második világháború előtti, kissé historizáló légkört, ami sokszor irreális volt. „Nagyon lázadtam ez ellen” – fogalmazott.

(Borítókép: Rubovszky Rita. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)