Nyolcból öt matektanár mondott fel egy szombathelyi gimnáziumban

2023.07.07. 19:49
A Pedagógusok Szakszervezete szerint a távozó tanárok közül ketten a jövő hét folyamán mondanak fel, hárman már beadták a felmondásukat. A tankerület szerint ez normális, mert a nyári időszak a tanárok számára az állásváltoztatás időszaka, és nem is tudnak jelentős felmondásokról.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Vas vármegyei vezetői arról beszéltek a Szombathelyi Televízióban, hogy nincs olyan iskola a vármegyében, ahonnan az életbe lépő státusztörvény miatt ne távozna pedagógus.

A szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumból öt matektanár távozik a  nyolcból.

A PSZ szerint a távozó tanárok közül ketten a jövő héten mondanak fel, hárman már beadták a felmondásukat – írja az ugytudjuk.hu.

A státusztörvény hatására a pedagógusok a közalkalmazotti státuszból kikerülnek, és ezt követően köznevelési alkalmazottak lesznek. A kötelező óraszám 24-re kúszik, az egy évre jutó 50 napos szabadságból 15 nappal pedig a munkáltató rendelkezik.

A tankerület szerint a tanárok számára az állásváltoztatás időszaka a nyár, és nem tudnak jelentős felmondásokról, a következő tanévet a megszokott módon készítik elő.

Novák Katalin aláírta

Novák Katalin az Országgyűlés döntését követően aláírta a közéletben nagy vitákat kiváltó státusztörvényt. Döntését azzal indokolta, hogy a tervezet vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem szerepelnek, vagy érdemi módosításokon esett át.

Ez a törvény tehát tartalmilag már más, mint az, amely a tiltakozást kiváltotta. Ezért, áttanulmányozva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szövegét és mérlegre téve a mögötte meghúzódó törvényhozói szándékot, úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját. Mindezt mérlegelve a pedagógusok új életpályájáról szóló, az Országgyűlés által elfogadott törvényt ma aláírtam, és elrendeltem annak kihirdetését

– írta közleményében Novák Katalin.

Az Országgyűlés 134 igen és 60 nem voks mellett, tartózkodás nélkül fogadta el a státusztörvényt. A státusztörvény egy új jogállási törvény, amely alaposan átírja a köznevelésben dolgozók munkajogi helyzetét, valamint a szakszervezetek és az oktatási intézmények működését.