Amputálni kellett a koszovói zavargásokban megsérült magyar katona végtagját

2023.07.07. 17:08
Amputálni kellett az egyik magyar katona végtagját, aki május végén, kötelességteljesítés közben sérült meg a koszovói Zvecsánban, a NATO békemissziójában. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil.

Május végén kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában sérült meg a Magyar Honvédség több katonája a koszovói Zvecsánban, amikor az Észak-Atlanti Szövetség békefenntartó missziójában, NATO parancsnokság irányítása alatt hajtották végre feladataikat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a hősiesen helytálló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésük nyomon követése folyamatos, két katona állapota azonban továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel. Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek.

A magas szintű orvosi ellátás ellenére, a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve, egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség, amelyet a pénteki napon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végeztek el.

A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil.

Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnöke egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés közben maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik.