Novák Katalin vonzóbbá tenné Nógrád vármegyét

2023.07.08. 08:46
Irányítsuk oda a reflektort, ahova kevesebb fény jut – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Nógrád Vármegyei Hírlapnak adott szombati interjúban.

A köztársasági elnök Nógrád vármegyei látogatásának három napja alatt több olyan kistelepülésen járt, ahol korábban még nem, ami sokat jelentett az ott élőknek – közölte az MTI.

Novák Katalin kiemelte: szeretné, ha egyre többen tudnának Nógrádra rejtett erőforrásként tekinteni. Ha van támogatás és megfelelő figyelem, akkor a nógrádiak is meg tudják mutatni, mekkora erő van ebben a vidékben – mutatott rá, hozzátéve: Nógrád vármegye egyre erősödik, sok a rejtett tartaléka.

A vármegye lakosságának átlag feletti fogyását, öregedését felvető kérdésre azt mondta: meg kell teremteni azokat a körülményeket, infrastrukturális feltételeket, amelyek lehetővé teszik egy kistelepülésen élő számára is, hogy részese maradjon az ország vérkeringésének, kultúrához jusson, hogy legyenek számára elérhetők különböző szolgáltatások, a gyerekei megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek, hogy legyen előtte perspektíva – hangsúlyozta.

Megoldást kell találni a társadalmi problémákra

Mint mondta, erre egyre több jó példa van országszerte és Nógrádban is, a kormány részéről pedig megvan a szándék a vidéki Magyarország erősítésére.

A társadalmi problémákról, többek között a vármegyét érintő alacsony iskolázottságról szólva kifejtette: ahhoz, hogy a tanulatlanságot iskolázottság, a munkanélküliséget magas foglalkoztatás váltsa, a családalapításhoz pedig felelősségérzet kapcsolódjon, kellenek a segítők, és kell a segítségre szorulók elszántsága is.

Mindannyiunknak van dolgunk azokkal, akik Magyarországon nehéz körülmények között élnek

– hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

A köztársasági elnök kitért arra is: meghallgatta a vármegye vezetőinek terveit arról, hogyan tehetik Nógrádot vonzóbbá turisztikai szempontból. Mint mondta, bízik benne, hogy megfelelő források biztosítása mellett Nógrád még jobban felírja majd magát Magyarország turisztikai térképére.