Nyomozás indul a recski sárlavina ügyében

2023.07.08. 15:20
Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tett feljelentést az ügyben. A rendőrség először nem akart vizsgálatot indítani a történtek miatt, de az ügyészség hatályon kívül helyezte a hatóságok döntését. Négy házba még mindig nem tudtak visszaköltözni a lakók. Az elmosott házak feletti bánya tulajdonosai hallgatnak.

Az ügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi döntését. A júniusi, nagy esőzések következtében a Recsk egyik utcáját többször is sártenger öntötte el. Az utca feletti bányából mosta le a víz a sarat, ami 21 család házát öntötte el – írja az rtl.hu.

Négy házba azóta sem tudtak visszaköltözni. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tett feljelentést a történtek miatt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A munkánk felerészt odaveszett, a vagyonunk bent van, odaveszett, és senki nem akar se kártalanítani semmit. Lakás szempontjából bérlakást ajánlottak fel, de ezt nem fogják elfogadni a saját tulajdonjogú emberek

– mondta Mezei László, aki feleségével és két gyerekével élt az egyik érintett recski házban.

Hozzátette: egy hónapja zúdult rájuk sár a felettük lévő bányából egy nagy esőzés után. A sár az utca feletti dombon lévő bányából zúdult le, amit 2021-ben a helyiek tiltakozása ellenére is megnyitottak. A polgármester szerint a bányában azon dolgoznak, hogy többé ne forduljanak elő a júniusihoz hasonló sáromlások.

Jelentős munkálatok folynak az érintett részen, ahonnan ez a sár leért. Bízunk benne... azóta volt már nagy eső. Kettő esetben. Egyik esetben sem jött le utánpótlás a sár tekintetében

– mondta Nagy Sándor, Recsk polgármestere. A bánya tulajdonosai nem kívántak nyilatkozni a történtekről.

Tordai Bence feljelentést tett

Az ügyben Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A feljelentését a rendőrség elutasította, mert szerintük a hatóságok nem észleltek a kármentés során emberi mulasztást, a sárfolyam kialakulása a villámárvíz következménye. Az ügyben fordulat történt.

Pénteken kaptam kézhez a hevesi ügyészségnek, az egri járási ügyészségnek pontosabban a levelét, ami arról tájékoztat, hogy hatályon kívül helyezték a rendőrségi döntést, és elrendelték a nyomozást. Úgy tűnik, hogy az ügyészség is velünk, feljelentőkkel ért egyet

– mondta Tordai Bence.