Újabb sárlavina öntötte el Recsket

2023.06.26. 06:43
Munkagépekkel kellett eltakarítani azt a sok iszapot és sarat, amely az elmúlt napok heves esőzései miatt öntötték a Heves vármegyei Recsket. A két héttel ezelőtti viharok miatt kimenekített lakók a héten saját felelősségre költözhettek vissza, de a hétvégén újra elmosta házaikat az iszap.

A település utcáit és a házak udvarait még vasárnap is sár és víz borította. A helyiek szerint a sárlavina az utca feletti bányából érkezett, amit két évvel ezelőtt a tiltakozások ellenére nyitottak meg – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Recsken nem ez volt az első ilyen eset a bánya megnyitása óta. Néhány héttel ezelőtt villámárvíz öntötte el a települést, és a bányánál lévő földsánc is ráomlott a házakra. Akkor a bánya mellett lévő Hunyadi út teljesen lakhatatlanná vált, és 70-80 embert mentettek ki az utcából.

A csatorna riportjából kiderült, hogy a lakók a héten saját felelősségükre térhettek vissza otthonaikba, a pénteki és szombati vihar miatt azonban újra elmosta házaikat az iszap.

Nagy Sándor, a település polgármestere szerint, akik nem tudtak hol elhelyezkedni, ideiglenes szállást kaptak, a kárfelmérés pedig jelenleg is tart. A városvezető elmondta, hogy nagy mennyiségű víz öntötte el Recsket, és több helyen is gyors beavatkozásra volt szükség.