70-80 ember vált otthontalanná Recsken a múlt heti esőzések miatt

2023.06.14. 07:49
Mintegy 70-80 ember vált otthontalanná a Heves vármegyei Recsken, ahol a múlt héten hegyomlás történt az extrém időjárás miatt. A lakosok már korábban is mondták, hogy fennáll ennek a veszélye, az önkormányzat mégsem tett lépéseket.

Recsken az utóbbi hónapokban lett ügy abból, hogy a településen újranyitnak egy andezitbányát. A bányában idén februárban is voltak már olyan robbantások, amelyekről a lakosságot elfelejtették értesíteni, és mindez nem kis pánikot okozott a környékbeliek közt.

Az előző héten azonban ennél is nagyobb csapás érte a helyieket, ugyanis az egy héttel ezelőtti heves esőzés következtében a villámárvíz elöntötte a települést, és a bányánál lévő földsánc is ráomlott a házakra. 

A 444.hu azt írja, hogy a bánya mellett lévő Hunyadi út teljesen lakhatatlanná vált, és 70-80 embert mentettek ki az utcából, akiknek most máshol kell szállást találniuk. Egy részük jelenleg rokonoknál lakik, míg a többiek a helyi kisebbségi klubban vagy a falu leharcolt sportcsarnokában húzták meg magukat.

Nagyon nagy hasznunk van a bányából: hajléktalanok lettünk. A polgármester meg a hivatal nyakán ragadtunk

– összegezte a helyzetet az egyik lakos. 

A 444 szerint mindez annak tudható be, hogy pár hónapja a Hunyadi út közelében lévő fákat kivágták, és emiatt a nagy mennyiségű víz akadály nélkül moshatta szét a kitermelt talajból épített sáncot. A portál szerint a helyszínen látszott is, hogy azokat a részeket nem öntötte el a sár, amelyek felett egyelőre megmaradt az erdő.

Hónapok óta tudhatták, hogy baj lehet 

A helyiek már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettek arra, hogy egy nagyobb eső következtében leomolhat a bánya. Az Átlátszó.hu kérdésére például márciusban azt mondták a lakosok: attól félnek, hogy a hegyről egy nagyobb vihar miatt megindulhat a föld, és maga alá temetheti a házaikat. De ezeket a félelmeket az önkormányzat és a kivitelezők akkor még nem vették komolyan.

Ki megy oda vissza az életveszélyes házba? Ki akar rettegésben élni? Mert a bányában nem fogják abbahagyni a munkálatokat. Adjanak másik házat. Mert hogy én oda vissza nem megyek, az biztos. Inkább saját magamat húzom fel. Ahány szobás volt a házam, annyit kérek vissza. Engedjék meg, hogy kihozzam a kis bútorainkat, amikért megszenvedtünk

– mondta most az egyik helyi nő a 444-nek, aki jelenleg egy sportcsarnokban lakik.

A károsultakat jelenleg az önkormányzat látja el, a bányatulajdonos családonként 100 ezer forintos gyorssegélyt osztott ki, de a falu vezetése a kormánytól vár átfogóbb megoldást. A polgármestert hétfőn fogadták a Belügyminisztériumban, és nincs kizárva, hogy már a héten születhet valamiféle döntés az ügyben. Az önkormányzat egyelőre bérlakásprogrammal tervezi megoldani a károsultak lakhatását, de még kérdéses, hogy ezt miből tudnák finanszírozni.