Három településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap

2023.07.09. 06:37
Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik meg vasárnap. Alsórajkon polgármestert, Nagykőrösön és Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választanak. A most megválasztott polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól.

Az MTI híradása szerint a Zala vármegyei Alsórajkon azért írtak ki voksolást, mert az eddigi polgármester, a független Neuhold-Marton Nóra Ibolya április 17-i hatállyal lemondott tisztségéről. A posztért két független jelölt indul, a választói névjegyékben 270-en szerepelnek.

A Pest vármegyei Nagykőrös 4. számú egyéni választókerületének képviselője, Kovács Sándor (Fidesz–KDNP) április közepén elhunyt. Az időközi választáson a Fidesz–KDNP jelöltje és két független jelölt indul, a választói névjegyzékben mintegy 2500-an vannak.

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 3. számú egyéni választókerületének képviselője, Hermann Istvánné (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület) április 18-án elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy 1700 helybeli négy jelölt közül választhat: a posztért indul a Megoldás Mozgalom, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje és egy független jelölt.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Vasárnap a Veszprém vármegyei Nyárád és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszakeszi roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna, de ezek a választások – mivel nem volt meg a szükséges számú jelölt – elmaradnak.