Kilátástalan helyzetbe került, csődbe mehet az Országos Roma Önkormányzat

2023.07.10. 10:59
Kilátástalan helyzetben van az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – nyilatkozta Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese.

Nemrég írtunk arról, hogy több mint félmilliárd forintnyi támogatást fizethet vissza az Országos Roma Önkormányzat, miután első fokon pert nyert ellenük a Belügyminisztérium. A helyhatóság ellen akár még végrehajtást is indíthatnak.

Lakatos Oszkár most egy, a képviselőtársainak írt levélben közölte, hogy valóban nehéz helyzetben vannak,

és a technikai csőd fenyegeti az önkormányzatot.

„A helyzet kritikus, szinte kilátástalan” – írta a tisztviselő a Népszava által megszerzett levélben. Kitért arra is, hogy az önkormányzat elleni adóhatósági végrehajtási eljárások miatt az ORÖ a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, miközben a bankszámláján lévő megmaradt összeget inkasszálták. Ezek miatt a technikai csőd állapotába kerültek.

Lakatos Oszkár szerint ennek következménye, hogy a jogosan járó tiszteletdíjukat sem kaphatják meg. Cáfolta azt a képviselők körében terjedő pletykát, amely szerint az önkormányzatnak még maradt pénztartaléka.

Beszámolt arról is, hogy bár a Belügyminisztérium megígérte, az ORÖ fenntartásában működő sziráki és tiszapüspöki iskola után járó állami támogatást átutalja, de a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság nem intézkedett ebben az ügyben. Ráadásul Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár több alkalommal sem fogadta hívását, és nem is hívta vissza, ami szerinte „egyértelmű jelzés az ORÖ számára az államtitkársági hozzáállást, szándékot érintően”.

Megjegyezte azt is, csupán az inkasszó felfüggesztését kellett volna kérni, amíg az iskolák támogatása megérkezik a rendeltetési helyére. Így viszont az iskolák nem jutottak hozzá a költségvetési pénzhez.

A Népszava szerint a minisztérium által megállapított tartozások még az előző önkormányzati ciklusban halmozódtak fel, és elsősorban a Farkas Flórián nevével fémjelzett Híd a munka világába programhoz kötődnek. Az ORÖ minden elemében vitatja a követelés jogosságát, Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét már visszafizették. A bíróság azonban nem így gondolta, és első fokon hozott ítéletében a minisztériumnak adott igazat. Az ORÖ fellebbezett az ítélet ellen.