Húszmillió forintos online csalás elkövetőit fogta el a rendőrség

2023.07.11. 13:56
Bűnözők húszmillió forintot csaltak ki egy embertől azzal, hogy rávették, telepítsen a számítógépére egy programot, amelynek segítségével megszerezték a bankoláshoz használt adatait. A rendőrség azonosította és június végén elfogta az elkövetőket.

Oláh-Paulon László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője az online csalásokról szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón számolt be a sikeres felderítésről. Mint mondta, az elkövetők telefonon rávették a sértettet, hogy telepítse a számítógépére az AnyDesk alkalmazást, ami távoli hozzáférést biztosít a számítógéphez, majd ennek segítségével húszmillió forintot utaltak a bankszámlájukra − írta meg az MTI.

A nyomozásban azonosították az elkövetőket, és június utolsó hetében Baranya, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében összehangolt akcióban elfogtak hat embert, akik alaposan gyanúsíthatók a kibertérben elkövetett bűncselekménnyel, közülük négyet a bíróság letartóztatott.

A rendőrség mobiltelefonokat, SIM-kártyát, jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le, és vizsgálja, másokat is megkárosítottak-e a csalók.

Marsi Tamás, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet főosztályvezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, a kiberbűnözők elsősorban pénzt, másodsorban információt akarnak szerezni, amivel később hozzájuthatnak a pénzhez; az elkövetéseknél az emberi hiszékenységre építenek, és a leggyengébb láncszemre, az emberre fókuszálnak, azaz jellemzően olyan ajánlatot tesznek, ami „túl szép ahhoz, hogy igaz is legyen”, és valószínűleg nem is az.