Orbán Viktor beszólt, Gyurcsány Ferenc ölelt, Kövér László kiakadt

D MTZ20230707003
2023.07.11. 06:05
A jövő évi költségvetés pénteki elfogadásával nyári szünetre vonult az Országgyűlés. Öt emlékezetes pillanatot gyűjtöttünk össze a tavaszi ülésszakról.

A parlament tavaszi ülésszakát február végén Orbán Viktor miniszterelnök beszéde nyitotta. Az első adok-kapokra sem kellett többet várni.

Már februárban lemondatták volna

Arató Gergely azzal indította a nyitónapi azonnali kérdések óráját, hogy a miniszterelnök nagy kedvelője a sportsikereknek, de most az infláció rekordját sikerült felállítani Európában, aminek senki nem örül.

A Demokratikus Koalíció politikusa úgy vélekedett, hogy „nincs szankciós infláció, nincs háborús infláció, orbáni infláció van”, majd Orbán Viktor lemondását is megemlítette.

„Az a benyomásom alakult ki, hogy még a saját frakcióját is meglepte ezzel a követeléssel. Hozzászoktam már, hogy akármi rossz történik akár Magyarországon, akár a világban, azért a kormány, azon belül is a miniszterelnök lesz a felelős” – vágott vissza Orbán Viktor.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője februárban úgy fogalmazott, hogy 2023-ban is folytatódik az Orbán-kormány „iránytű nélküli hánykolódása”.

Azt mondta, hogy iránytű nélkül sodródunk, én csak annyit tudok mondani, hogy bezzeg az MSZP

– szúrt oda válaszában a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ölelése

Márciusban tett esküt Ráczné Földi Judit, akit Kordás László halála után jelölt a Demokratikus Koalíció a mandátumra.

Gyurcsány Ferenc az ülésteremben látványosan, kezeit megfogva, közel hajolva gratulált a politikusnak. A kormánypárti padsorokban ülők – köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel – somolygással fogadták a jelenetet.

Görög Ibolya protokollszakértő túlzásnak nevezte Gyurcsány Ferenc gratulációját, mert az hosszan tartott, ráadásul közben mindkét kezét fogta képviselőtársának, ami túlzottan bizalmas érintésnek tűnt.

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője is megszólalt az esetről: „Nézem a felvételt újra és újra és egyszerre rándul görcsbe a gyomrom és gondolkodom közben azon, hogy ez szimplán a nyers bunkóság megnyilvánulása vagy egy megrendezett jelenet.”

Gyurcsány Ferenc később tisztázta, az ölelést előtte megbeszélték, és tüntetőleg tették, mert támadások érték Ráczné Földi Juditot.

Orbán Viktor megszólalt a Völner-ügyről

Kálmán Olga áprilisban arról érdeklődött a miniszterelnöknél, hogy tudott-e a Völner–Schadl-ügyről. Orbán Viktor válaszában leszögezte, a kormány első és legfontosabb elve, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, annak pedig örül, hogy az ügyészség ellátja a feladatát.

Nem tartozik az erényei közé az egyenes beszéd

– jegyezte meg válaszában Kálmán Olga, az Egyenes Beszéd korábbi műsorvezetője.

Orbán Viktor erre közölte,

ez nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája.

Aznap Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is a Völner-ügyről kérdezett: „Tényleg nem érzi miniszterelnök úr, hogy ráég önökre ez az egész ügy? Nem érzik úgy, hogy valamit tenni kellene?”

A miniszterelnök világossá tette: „Senki nem örül ennek az ügynek, de a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. A magunk részéről nem vagyunk boldogok attól, hogy ilyen kérdésekkel kell foglalkozni, nagy baj, hogy visszaéltek lehetőségekkel állami vezetők, de az biztos, hogy a jogszabályok rájuk is ugyanúgy vonatkoznak.”

Kövér László kiakadása

Júniusban Szabó Tímea, valamint Rétvári Bence csörtéjét szakította félbe Kövér László. A Párbeszéd frakcióvezetője bekiabálva kommentálta az államtitkár válaszát.

Nem tehetem meg, hogy szó nélkül elmenjek amellett a viselkedés mellett, amit hétről hétre produkál. Azon rövid időszak alatt, amikor bent tartózkodik az ülésteremben, nem képes mást csinálni, mint hogy próbálja széttrollkodni az ülést. Öt perc állt a rendelkezésére, hogy elmondja a mondanivalóját, államtitkár úr nem kommentálta hangosan az ön hozzászólását, pedig igény lett volna rá, ön viszont ezt teszi. Ez a viselkedés infantilis, már ne haragudjon. Szakemberhez kellene fordulnia

– mondta a házelnök Szabó Tímeának.

Többször is éjszakáztak

Egy június közepi péntek délutánon kezdődött a parlamentben a tüntetéseket kiváltó státusztörvény vitája – és végül szombat hajnalig tartott, miközben aznap este demonstráció is volt az ügyben. A pedagógusok új életpályájáról szóló csomagot megszavazta a kormánypárti többség.

Az oktatásügyhöz hasonlóan az akkumulátorgyárakról szóló vita is éjszakába nyúlóan zajlott február végén.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka az előző héten zárult. A parázs viták az utolsó napokban sem maradtak el, Orbán Viktor miniszterelnök Lukács László György, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetőjének kérdésére hangsúlyozta: „Ön itt a bevándorlóország ellen beszél, és a maga elnöke az Európai Parlamentben megszavazza azt a migránscsomagot, amelynek eredményeképpen Magyarországra kötelező erővel migránsokat akarnak telepíteni. Ez ellen harcolok, maguk ellen kell harcolnom, mert elárulták Magyarországot, migránsgettót akarnak csinálni az elnökükkel Magyarországból, ezt nem fogjuk hagyni.”

(Borítókép: Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2023. július 7-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)