Fontos határidő jár le hamarosan

DMOHA20191106024
2023.07.11. 05:59
Július 12-ig kell véglegesíteni a felvételi jelentkezést azoknak, akik be szeretnének kerülni valamelyik felsőoktatási képzésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindössze egy nap maradt a sorrendmódosításra, amit több szempont alapján érdemes megfontolni.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 30-án véget ért a 2022/2023-as tavaszi érettségi időszak. Ahogy azzal a végzősök számolhattak, a felvételi eljárás következő állomása a sorrendmódosítás, amire július 12-ig kaptak lehetőséget azok, akik valamely 2023-ban induló képzésre adták be jelentkezésüket.

Ezt a döntést érdemes alaposan átgondolni, a sorrendet ugyanis csak egyetlenegyszer lehet megváltoztatni, vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra.

Alapszabály, hogy sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot változtatni. Egyetlenegy kivétel van: ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg –, akkor lehetőség van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs is szükség külön sorrendmódosító kérelemre, mert a finanszírozási pár hozzáadásakor annak a helyét is meg lehet adni.

Tippek a felvitől

A felvi.hu idei tájékoztatójában tippeket is adott a jelentkezőknek, tanácsaik az alábbiak:

  • Ne hagyjuk az utolsó pillanatra! A kérelem rögzítésekor vegyük figyelembe a feldolgozási időt! Erre különösen azoknak kell figyelniük, akik sorrendet is szeretnének módosítani és finanszírozási párt is felvennének. Ezeket ugyanis csak egymás után lehet megtenni.
  • Mentés előtt ellenőrizzünk! Az elküldött kérelem nem vonható vissza, ezért mielőtt rákattintanánk a mentés gombra, ellenőrizzük, hogy valóban úgy állítottuk-e be az új sorrendet, ahogy szerettük volna.

A tájékoztató szerint akkor érdemes változtatni, ha

  • nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező, megváltozott az a preferencia-sorrend, amit eredetileg adott meg: például költözés miatt már egy hátrébb sorolt intézmény lenne közelebb, könnyebben elérhető, vagy esetleg változott a család anyagi helyzete.
  • Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges, hiszen minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

A sorrenden nem érdemes ugyanakkor módosítani,

  • ha például nem sikerült az alkalmassági vizsga, annak hiányában ugyanis a jelentkező egyébként sem nyerhet felvételt az adott képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen.
  • Akkor sem érdemes, ha valaki pusztán az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző évben vagy években megállapított ponthatárokkal. Ezzel óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést. Mindezek alapján a bejutást nem igazán lehet megjósolni.
  • A sorrendmódosítás abban az esetben sem ajánlott, ha a jelentkező mégsem szeretne bekerülni valamely képzésre. Ez esetben előnyösebb annak visszavonását, kizárását választani.

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)