Megkérdőjelezhető tanúk, kétes bizonyítékok: Gyárfás Tamás védője hosszú beszéddel készült

2023.07.13. 14:12
Harmadik napja tartanak a perbeszédek a Fenyő-gyilkosság ügyében. Az első két napon az ügyésznő több mint 120 oldalnyi vádbeszédben ismertette az álláspontját, most Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter kezdte el a védői beszédet. Négy év alatt több mint ötven tárgyalási napot tartottak.

Több mint négyszáz oldalnyi védői beszédet kezdett meg csütörtök reggel Zamecsnik Péter a Fővárosi Törvényszéken. A perbeszéd zöme várhatóan az őszi tárgyalási időszakra csúszik, így még monológ megkezdése előtt két órán át reagált az ügyésznő vádbeszédére.

Az ügyvéd szerint, miután végighallgatta a vádakat, úgy érezte, hiába ültek végig több mint ötven tárgyalást az elmúlt négy évben, mintha nem is ugyanazon a tárgyalássorozaton ültek volna. Különösen aggasztónak tartotta, hogy az előkészítő ülésen felajánlott tizenkét évnyi börtönbüntetés helyett az ügyész már szigorúbb ítéletet kért védencére. 

Fenyő János mindenkit maga alá akart gyűrni, csak egy ember állt ellen: Gyárfás Tamás.

A védő kiemelte, hogy a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszavában 1996 januárjától egészen október 11-ig, amikor is nyilvánosan kezet ráztak, támadó jellegű cikkek jelentek meg Gyárfás Tamásról, utána viszont ilyenre már nem volt példa. Hozzátette, hogy a vádbeszédben hosszasan szó esik Fenyő János lelkiállapotáról, arról, hogy mekkora haraggal volt riválisára, Gyárfás Tamásra, és milyen szakmai támadásokat indított ellene, azonban hiányolja, hogy Gyárfás Tamás akkori gondolatait nem veszik figyelembe. 

Az sem ismert, hogy a zsarolók az eredeti hanghordozókat hova tették, mert a Farkasréti temetőben megtalált lemezek nem a Portik Tamás által használt kazetták voltak. A hanganyagokon viszont egyszer sem hangzik el a „Letettük a fenyőfát” mondat, amire hivatkozva 2018-ban letartóztatták az úszószövetség egykori elnökét. Zamecsnik Péter hozzátette, hogy a párbeszédekben egyszer sem hangzik el, hogy Gyárfás megbízná Portikot a merénylettel, és nem is lett volna rá oka. Korábbi tanúvallomásokra hivatkozva említi a védő,  Gyárfásról senki nem tudta elképzelni, hogy megöletne valakit, mert a csatározásaikat „16:0-ra nyerte” Fenyő Jánossal szemben.

Zamecsnik Péter emellett a nyomozást vezető Kovács Lajost többször is bírálta az ügyben végzett munkájával kapcsolatban.

Mint ismert, a vád szerint Gyárfás Tamás először Tasnádi Péternek fizetett, hogy végezze el a gyilkosságot, ám ő nem teljesítette a megbízást. A védő rámutatott arra, hogy az alvilági körökben jól ismert Tasnádi korábbi vallomásában említi, ha Gyárfás Tamásra vall, akkor hamarabb szabadulhat a börtönből. A Tasnádit ismerő tanúk az információjukat Tasnádi Pétertől szerezték, aki – egyikük szerint – többet is elhitetett magáról, mint amennyit valójában tett.

Portikra ismét évtizedeket kért egy ügyész

A másfél napot felemésztő vádbeszéd végén az ügyésznő kérte, hogy a Fővárosi Törvényszék mondja ki bűnösnek Gyárfás Tamást az elkövetéskor hatályos 1978-as törvény szerint, ami alapján az egykori vállalkozó bűnös felbujtás, előre kitervelten elkövetett emberölés bűncselekmény elkövetésében.

GYÁRFÁS TAMÁSRA HATÁROZOTT IDEJŰ, LETÖLTENDŐ FEGYHÁZBÜNTETÉST KÉRT, A BÜNTETÉS LETÖLTÉSÉNEK NÉGYÖTÖDE UTÁN SZABADULHATNA FELTÉTELESEN.

Portik Tamás esetében is az 1978-as törvény alapján kéri, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több ember ellen elkövetett emberölés miatt. Portik esetében perújítás van érvényben, és bár kiemelten a Fenyő-gyilkosságról volt szó, de ehhez hozzávették az Aranykéz utcai robbantást is, ahol Portik szintén felbujtó lehetett. Őt életfogytig tartó börtönre ítélné az ügyész, ahonnan legkorábban harminc év múlva szabadulhatna.

Portik Tamás ezzel ismét több évtizedes börtönbüntetésre számíthat, amennyiben kimondják a bűnösségét. Korábban a Gyüre József ellen elkövetett emberölés miatt ítélte első fokon a Fővárosi Törvényszék húsz év börtönbüntetésre. Az ítélet nem jogerős.

Huszonöt éve rejtély a Fenyő-ügy

A 2019-ben indult perben a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Rohácnak adta ki a feladatot. A vádlottak mindent tagadnak.

A bíróság a Farkasréti temetőben megtalált, Gyárfás és Portik között lezajlott, Portik által titokban rögzített beszélgetések 512 percnyi hangfelvételeit nyelvész szakértők segítségével vizsgálta. Korábban a bíróságon azt a két férfit kérdezhette a bíróság és a vádlottak, akik a hangfelvételekkel megkeresték Gyárfás Tamást. Egyikük, D. István Portik Tamás régi ismerőse volt, aki a 2000-es évek elején többször is találkozott a vádlott élettársával.

A nő egyszer csak beállított hozzá egy zsák gyerekruhával, és közölte vele, hogy ezek nagyon fontosak. Csak évekkel később, amikor a zsák már Kölnbe került egy költözés miatt, nézte meg egy barátjával, hogy mik is ezek a ruhák. Ekkor találták meg a textíliákba belevarrt hanghordozókat.

Először nem merték áthozni a határon, így a bécsi pályaudvar egyik csomagmegőrzőjében rejtették el. Innen került el a későbbiekben a Farkasréti temetőbe, majd a rendőrséghez. Még mielőtt a hatóságokhoz kerülhetett volna az anyag, a két tanú kézzel leírt néhány idézetet, és diktafonra is felvett pár mondatot a felvételről. Ezekkel még 2017-ben valaki megzsarolta Gyárfás Tamást.

Várhatóan idén ősszel, novemberben megoldódhat a 25 éves rejtély, hogy kinek a megrendelésére ölték meg Fenyő Jánost.