Pénzt gyűjt a Kétfarkú Kutya Párt, hogy fennmaradhasson

2023.07.13. 20:37
Az Állami Számvevőszék 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP) tiltott pártfinanszírozás címén. A párt most közösségi adománygyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy folytatni tudja működését.

A Kétfarkú Kutya Párt áprilisban írta meg honlapján, hogy tiltott pártfinanszírozással vádolja őket az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

„Ez elég rosszul hangzik, de a mi esetünkben nem amerikai magyarok szorgosan gyűjtögetett mikroadományairól van szó, az ok ennél jóval prózaibb” – olvasható a párt friss közleményében.

Mint írják, az ÁSZ két vizsgálatot folytatott ellenük, amelyből az egyiknek már megvan az eredménye.

Az egyik vizsgálat azért indult, mert a 2020–2021. évek működési és gazdasági ellenőrzésekor nem volt kellőképpen elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése – emiatt 11,2 millió forint bírságot kapott a párt, amelynek a felét már le is vonta a Magyar Államkincstár – idézi fel a Kétfarkú Kutya Párt.

A másik vizsgálat a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseihez kötődik. Az Állami Számvevőszék úgy véli, hogy a közcélú kampányprojektekre költhető 200 millió forintért indított pályázat esetében nem volt egyértelmű a kampánycél. A Kétfarkú Kutya Párt azt írja, hogy erre a szerződésben nagyon ügyeltek.

Tiltott pártfinanszírozás

A tiltott pártfinanszírozást – melyért 11,2 millió forintos büntetést kapott a párt – az ÁSZ szerint a Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványa, a Savköpő Menyét Alapítvány valósította meg.

„A Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványának alapítója meglepő módon a Kétfarkú Kutya Párt, amelyet az ÁSZ-jelentés szerint a Kétfarkú Kutya Párt pártalapítványa tiltottan finanszírozott” – fejti ki oldalán a párt.

Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás: a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra

– írja a Kétfarkú Kutya Párt, majd hozzáteszik, hogy így nem fogják tudni folytatni az eddigi tevékenységüket.