Több embert is ki kellett menteni a Balatonból csütörtökön

2023.07.14. 18:03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai négy embert mentettek ki a tóból július 13-án. A vízi rendőrök azt kérik a nyaralóktól, hogy figyeljenek a viharjelzésekre, valamint vigyázzanak egymásra, főként a gyerekekre és az idősekre.

Csütörtökön többen is szorult helyzetbe kerültek a Balatonon – írta a police.hu.

A vízi rendőrök egy kőgátra fennakadt vitorlást, túl messzire úszó fiatalokat, valamint egy SUPost segítettek ki szorult helyzetükből.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, főként a gyermekekre, hiszen nagyon gyorsan alakulhat ki veszélyhelyzet. Hozzátették: az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekére, ezért ők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

A viharos időjárás kapcsán a rendőrség kiemelte, elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint – a vitorláshajók kivételével – nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a balesetek megelőzése érdekében a következőket tanácsolja a nyaralóknak:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek, és soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek! Továbbá kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel!
  • Vízibicikliről felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe, ugyanis a vízhőmérséklet sokkhatással lehet a szervezetre!
  • Azok, akik nem biztosak a saját úszni tudásukban, és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Aki teheti, ne az extrém melegben (11 és 16 óra között) tartózkodjon a nyílt vízen!
  • Lehetőleg a vízben senki se fogyasszon alkoholt, hogy fizikailag képes legyen egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól nem javasolt egyedül úszni, fürdőeszközt használni.

A vízi rendőrök hangsúlyozzák: a viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A rendőrség arra kéri a parton nyaralókat, hogy amennyiben bajba kerülnek, vagy környezetükben bajba került embert észlelnek, tegyenek bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán.