Nem kegyelmez az időjárás, jövő héten is brutális hőség jön

2023.07.14. 18:51
Szombaton az ország nagy részére már visszatér a kánikula, a jövő hét elején pedig kifejezetten forró légtömeg tölti majd ki a Kárpát-medence térségét.

Szombaton már az ország döntő részére visszatér a kánikula, és a hőség a jövő hét elején csak tovább fokozódik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délutáni videójából.

A JÖVŐ HÉT ELEJÉN KIFEJEZETTEN FORRÓ LÉGTÖMEG TÖLTI MAJD KI A KÁRPÁT-MEDENCE TÉRSÉGÉT.

Magyarországtól délre található az az anticiklon, amelynek áramlási rendszerében egyre nagyobb teret hódít meg a forró, szubtrópusi eredetű levegő. Ennek a ciklonnak az előoldala pedig csak tovább fokozza a forró levegő beáramlását Európába – közölte az MTI.

Tovább fokozódik a kánikula

Szombaton napközben sok napsütés várható, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, és 29-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra. A nagyobb állóvizek hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

Kókai Ádám meteorológus elmondta: vasárnap is folytatódik a hőség. Estefelé északnyugat felől növekszik a zápor, zivatar kialakulásának esélye, de erre majd inkább hétfőn kell készülni, akkor az északi-északkeleti országrészben már kialakulhatnak záporok, zivatarok, emellett hevesebb zivatarok kialakulására is van esély.

A déli területeken a 38 fokot is eléri a hőmérséklet.

Kedden is hasonlóan meleg idő lesz, de akkor inkább csak egy-egy zápor, illetve zivatar alakulhat ki, az ország döntő része szárazon marad – tette hozzá.