A hőség miatt kiadták a vörös kódot Magyarországon

2023.07.15. 11:37
A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a „vörös kód″, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A forgalmasabb pályaudvarokon vizet oszt a MÁV-START és a Volánbusz.

A „vörös kód” egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a „vörös kódot”, ami az elmúlt években nem fordult elő

– jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. 

A szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl a „vörös kód” figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az előző héten kiadott „vörös kód” jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására – közölte az államtitkár.

Országszerte vizet osztanak a pályaudvarokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt országszerte vizet oszt a MÁV-START és a Volánbusz a forgalmasabb pályaudvarokon és autóbusz-állomásokon – közölte a vasúttársaság szombaton.

Mint írták, a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között biztosít ásványvizet utasainak a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon. A  Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a vármegyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszpályaudvarain gondoskodik a díjmentes ivóvizekről. 

A társaság arra is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy a nagy melegben elegendő mennyiségű folyadékkal keljenek útra.

Tovább fokozódik a kánikula

Ahogy beszámoltunk róla, szombaton napközben sok napsütés várható, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, és 29-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra. 

Vasárnap is folytatódik a hőség. Estefelé északnyugat felől növekszik a zápor, zivatar kialakulásának esélye, de erre majd inkább hétfőn kell készülni, akkor az északi-északkeleti országrészben már kialakulhatnak záporok, zivatarok, emellett hevesebb zivatarok kialakulására is van esély.

A DÉLI TERÜLETEKEN A 38 FOKOT IS ELÉRI A HŐMÉRSÉKLET.