David Pressman a fóliázásról: A politikusoknak nem dolga a könyvek és eszmék ellenőrzése

2023.07.17. 07:53
Az Egyesült Államok nagyköveti rezidenciáján megtartott családi piknikkel zárult a Pride-hónap Magyarországon, egy nappal a szombati Budapest Pride után. Az eseményen beszédet tartott David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, aki többek között a lefóliázott könyvekről és a többször átfestett ferencvárosi padról is kifejtette véleményét.

Az amerikai diplomata felidézte, hogy amikor Magyarországon leszállt a repülőgépről, akkor az egyik legelső dolog, amit látott, egy hatalmas tábla volt, amelyen ez állt: „Köszöntjük a Családbarát Magyarországon.” Megjegyezte, hogy partnerével, Daniellel és két gyermekükkel ebben a szellemben köszöntik az összegyűlteket.

Ezután ismét hangsúlyozta, hogy a családok bonyolultak lehetnek és nem mindig értenek egyet, de mégis mindig a család az első. Ezt követően tért rá a magyar közbeszédet uraló aktuális témákra.

Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy most, amikor Magyarországon a vezetők új törvényeket hoznak a »gyermekek védelmére«, amikor könyveket fóliáznak le, amikor könyvesboltokat könyvek bemutatásáért bírságolnak meg, amikor szivárványos padokat rongálnak meg, most van itt az ideje annak is, hogy az Egyesült Államok megünnepelje Önöket és családjaikat azzal, hogy otthont ad a Budapest Pride után tudomásom szerint az egyik legnagyobb LMBTQ-találkozónak

– fogalmazott.

David Pressman szerint a magyarok, akárcsak az amerikaiak, vágynak a szabadságra és tisztelik a hőseiket. Úgy látja, hogy a magyar szerzők és illusztrátorok arra tanítanak minket, hogy „meseország mindenkié”.

A Carson Coma adta a talpalávalót

Beszéde későbbi pontján az Egyesült Államok budapesti nagykövete leszögezte, hogy az egyetemekhez hasonlóan a könyvek sem fegyverek.

„Miközben politikai pártok azzal próbálnak meg ellenőrzést gyakorolni könyvek és egyetemek felett, hogy lojalistákat neveznek ki az akadémiai intézmények irányítására, könyvesboltokat vásárolnak fel, és könyveket fóliáztatnak le, ne feledjük, hogy a politikusoknak nem dolga a könyvek és eszmék ellenőrzése. Budapesten a könyveken lévő fólia valódi szerepe nem az, hogy elrejtse, sokkal inkább, hogy kiemelje azokat. Hogy jelezze: ami abban áll, az aberrált. Hogy ami abban van, az nem helyes. Hogy ami benned van, az nem helyes. Hogy a te történetedet el kell különíteni” – üzente a magyar döntéshozóknak David Pressman.

A diplomata arról is beszélt, hogy a magyar politikai retorikában és a „politika ellenőrzése alatt álló sajtóban” megjelenő történetek gyakran alapulnak félelemkeltésen. „Ezek a félelmek gyakran csak mesék” – jegyezte meg.

A vasárnapi családi pikniken Cseh Katalin, Arató Gergely, Tordai Bence és Szabó Tímea is részt vett. Mellettük Steiner Kristóf, Lakatos Márk, Pottyondy Edina és Nyáry Krisztián, a Líra könyváruház kreatív igazgatója is feltűnt a tömegben, a 444 beszámolója szerint.

David Pressman beszéde után a Carson Coma is befutott, így a jelenlévők élő zenére bulizhattak.

A szombati Budapest Pride-ról készült gépgalériánkat ide kattintva pörgetheti végig.