Módosulhatnak ősszel a kampányfinanszírozás szabályai

2023.07.17. 06:57
Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője egy interjúban arról beszélt, hogy mi várható a parlament őszi ülésszakától.

„Elég intenzív időszakot éltünk meg. Folyamatosan hatással van az életünkre az a nemzetközi helyzet, amelyben létfontosságú, hogy minden új kihívásra gyorsan és eredményesen tudjunk reagálni” – mondta Simicskó István a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője úgy folytatta, hogy egyrészt az orosz–ukrán háború miatt az Országgyűlésre is hárultak többletfeladatok. Támogatjuk a kormány munkáját, hogy az állami szerveket megfelelőképpen tudja irányítani a védekezés hatékonysága érdekében – tette hozzá a parlament tavaszi ülésszakát értékelve.

Kiemelte, hogy számos olyan izgalmas téma volt napirendben, mint például a baloldali pártok által kapott külföldi támogatások, amelyekről a plenáris, valamint a bizottsági üléseken is szó esett. Elmondása szerint rendszeresen tájékoztatást kaptak arról, hogy hol tart az ügy kivizsgálása.

Az őszi ülésszakon várható törvényhozási munkával kapcsolatban a gyermekvédelmi törvény szigorítását emelte ki. Emellett elmondása szerint közlekedési tárgyú törvények, agrártörvények, munkavédelmi törvény, a közbiztonság megerősítése érdekében szükséges törvények, vagyongazdálkodási törvények, valamint a pénzmosás elleni küzdelem erősítése is napirenden lesz.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága megbízta a Nemzeti Információs Központot, hogy végezze el a botrányos guruló dollárok ügyének mélyreható vizsgálatát, hogy a baloldal honnan és milyen módon kapott illegálisan forrásokat a tavalyi választási kampányára. A vonatkozó szabályozás áttekintésével el szeretnénk érni, hogy a jövőben ne legyen lehetőség a magyar választások külföldi befolyásolására

– fogalmazott a lapnak Simicskó István.

Hozzátette, hogy már most hatályos törvények alapján is törvénytelen, ha külföldről beleavatkoznak Magyarország belügyébe. Éppen ezért készíteni fognak egy további szigorítást tartalmazó módosítást is.

„Történelmi bűnük ez a magyar baloldali politikusoknak”

Kocsis Máté az Indexnek adott interjújában már korábban elmondta, hogy ősszel megvitathatja a parlament a külföldi kampányfinanszírozás tilalmát szigorító módosítást. A Fidesz frakcióvezetője akkor úgy fogalmazott, hogy a cél az, hogy ami tavaly történt, ne ismétlődhessen meg újra.

Adódhat a kérdés, hogy ha a szabályok szerint eddig sem történhetett volna meg, akkor mit akarunk módosítani. A külföldi pártfinanszírozás tilalmát egyértelműen rögzíti jelenleg is a törvény, világosak a szabályok, de vannak joghézagok, amelyeket a baloldal felhasznált. Az elmúlt harminchárom évben konszenzus volt a politikai pártok között abban, hogy külföldi pénzből nem lehet politikai kampányt finanszírozni, ezáltal hatalomhoz jutni, ugyanis az az ország szuverenitásának a feladását jelentheti. Ezt a konszenzust a baloldal felrúgta, trükkök százaival

– mondta lapunknak Kocsis Máté.

„Ma már teljesen világos: ha ők nyerik meg a 2022-es választást, akkor lényegében amerikai baloldali milliárdosok akarata szerint alakult volna kormány Magyarországon. Ez lett volna a dollárkampány ára. Történelmi bűnük ez a magyar baloldali politikusoknak” – tette hozzá a frakcióvezető.

Miután feloldották a titkosítás alól a legutóbbi Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén ismertetett, a Nemzeti Információs Központ által készített 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása című összefoglaló jelentést, az ellenzéki pártok kiakadtak Kocsis Mátéra.  Az erről szóló cikkünket ide kattinva olvashatja el.