Teleportálni akart, ezért üzletek, házak hűtőibe mászott be a bekristályozott kiskunhalasi férfi

2023.07.19. 16:17

Az egyik kiskunhalasi pékség eladója június 1-én már hajnalban az üzletben volt, hogy előkészüljön, de nagy megdöbbenésére nem egyedül volt ott. Egyszer csak arra lett figyelmes, hogy egy férfi az egyik hűtőből a földre dobálta a termékeket, majd belépett a hűtőszekrénybe és magára csukta az ajtót. Az árus próbált az ismeretlennel szót érteni, megpróbálta kitessékelni, de nem járt sikerrel. Majd a férfi hirtelen meggondolta magát, és távozott, több tízezer forint rongálási kárt hagyva maga után.

Ezen a napon még két hasonló bejelentés érkezett a kiskunhalasi rendőrségre. Az idegen egy dohánybolt hűtőjében álldogálva is eltöltött némi időt, valamint egy élelmiszerbolt tejhűtőjéből is kidobálta az ott tárolt árut. Mindkét helyen közel százezer forintnyi rongálási kár keletkezett.

Július 16-án egy magánházba próbált bejutni az ismeretlen, ám amikor a bejárati ajtóhoz ért, a tulajdonos megzavarta, így a hívatlan látogató elmenekült.

Késő este egy benzinkút ablakát rongálta meg, de az eladótérbe nem jutott be – olvasható a police.hu oldalon.

A bűncselekmények elkövetésével egy 22 éves helybéli gyanúsítható. Őt a rendőrök 2023. július 18-án délután őrizetbe vették, mivel előző éjszaka bemászott egy családi ház udvarára, feltépte az egyik ablakról a redőnyt, és a konyhában lévő hűtőből kipakolt a földre. A sértett felfigyelt a zajra, és kisietett a konyhába, ahol azt látta, hogy a rongáló be akar mászni a hűtőbe.

A tulajdonos próbálta ebben megakadályozni, ezért egy kisebb dulakodás alakult ki a két férfi között, majd a fiatal – a kerítésen kimászva – kereket oldott. A gyanúsított a kihallgatáson nem tagadta, hogy bemászott a hűtőszekrényekbe.

Tettét azzal magyarázta, hogy kristályt fogyasztott a történteket megelőzően, és ezért azt gondolta, a konyhai berendezések „térkapuként” szolgálnak.

A nyomozók a férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatására. A rendőrök szakértők bevonásával vizsgálják, hogy a fiatal valóban valamilyen kábítószer vagy új pszichoaktív anyag hatása alatt állhatott-e.

A Bács-Kiskun vármegyei, csaknem 30 ezer főt számláló város polgármestere korábban a Facebook-oldalán adott hangot elégedetlenségének. A probléma szerinte a „pitiáner, drogos tolvajok és a vidékről idevezényelt, erőszakos kéregetők” jelenléte a településen. Emellett bejelentette hat pontját, amivel véget szeretne vetni a kiskunhalasi állapotoknak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívta mindenki figyelmét arra, hogy az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek; nem lehet tudni, hogy pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, idő-, fájdalomérzékelése, valamint elveszítheti az önkontrollját. A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek.