G. Fodor Gábor: Orbitális hülyeség, hogy ez egy putyinista rendszer, Orbán pedig hipermodern

2023.07.20. 21:07
A XXI. század Intézet stratégiai igazgatója szerint hiába a magyar kormány és az EU feszült viszonya, a huxitnak nincs realitása. G. Fodor Gábor úgy véli, hogy a jelenlegi baloldal teljesen szétesett a 2022-es választásokat követően, és teljesen alkalmatlan Orbán Viktor legyőzésére.

„A 2022-es választás korszakhatárt jelent. Megszűnt a belpolitika, a baloldal szétesett. Maradt néhány őskövület, akik úgy tesznek, mintha a nagy, széles gesztusoknak még lenne jelentősége” – mondta G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója a Szabad Európának adott interjúban. A kormányközeli szakember szerint  a baloldal lélektani csapdába került, mert hisztérikusan közelít minden ügyhöz, ami nem javít az ellenzéki pártok népszerűségén, hanem ellenkező hatást vált ki.

Magyarország és az Európai Unió viszonyáról úgy vélekedett, hogy Brüsszelnek legalább annyira szüksége van Budapestre, mint Budapestnek Brüsszelre. G. Fodor szerint az unió egy olyan bürokratikus, lassú, nehézkesen működő szervezet, amelynek kell egy ellenfél, amihez mérten el tudja mondani, mit is képvisel.

Huxit vagy nem huxit

„A huxitnak nincs realitása, ahogy politikai szándék sincs erre vonatkozóan” – mondta G. Fodor, hozzátéve, hogy az Európai Unió intézményi és morális válsággal küzd. 

A brexitre is kevesen fogadtak volna, mégis megtörtént. Azt ugyan nem gondolnám, hogy a jövő júniusi EP-választás elhozza a jobboldali reneszánszot, de az könnyen megeshet, hogy a tanácsban lesz erő néhány fontos ügy blokkolásához. Belülről is meg lehet lékelni Brüsszelt, és akkor működésképtelen lesz. És miközben kint folytatódik az iszapbirkózás, addig mi nekimegyünk a hatalmasoknak, akik rendre visszaélnek az erejükkel. Ez pedig itthon nem tud mást hozni, csak szavazatot

– tette hozzá. 

„Oroszországot átették a sötét oldalra”

A politológus szerint a Nyugat az ukrajnai háború kitörése után a szankciós politikával párhuzamosan megpróbálta kitörölni Oroszországot a civilizációs diskurzusból.

Nyugaton nem lehet arról beszélni, hogy ez jó döntés vagy rossz. Ha szankcióellenes vagy, akkor putyinista, és már át is kerültél a sötét oldalra. Pedig Magyarország szempontjából nézve a földrajz ellen nem lehet politikát csinálni. Ha onnan jön a gázvezeték, akkor onnan kell gázt szerezni. Ezért a politikai vezetőknek vállalniuk kell, ha azt mondják róluk, hogy oroszpártiak. Ez pedig olyan bélyeg, ami ellen nem lehet érvelni, nem lehet róla vitatkozni. A baloldal állítása – hogy ez egy putyinista rendszer – józan ésszel belátható, hogy orbitális hülyeség. Ha ebből indulnak ki, megint nem segítik magukat. A másik, hogy Magyarország Oroszország szekerét tolja, szintén a hisztéria terméke. Annyi történt, hogy a háború miatt Oroszországot áttették a sötét oldalra

– mondta G. Fodor, aki szerint az Európai Unióban nem létezhet más álláspont, mint az Ukrajna-pártiság, miközben a magyarok szerint „az egyik kutya, másik eb”. 

G. Fodor arról is beszélt, hogy aki ki akar maradni a háborúból, az automatikusan oroszpártivá válik. Úgy látja, hogy Orbán Viktor abszolút szuverén, és olyan politikus, aki csak a magyar érdekeket szem előtt tartva politizál. 

A baloldal már 2010-re előállt a diagnózissal: diktatúra van, Orbán pedig visszafelé néz, a Kádár-, a Horthy-korszak vagy tudj isten, a harmincas évek Németországa felé. Vagyis anakronisztikus. Ez egy hatalmas tévedés, Orbán hipermodern. Közben egy professzionális üzem a politika modern eszköztárát működteti

 – tette hozzá. A szakember szerint Orbán leváltható, de ez a baloldal nem képes rá.