David Pressman szerint Magyarország egyre inkább tekintélyelvűvé válik

D MTZ20230531020
2023.07.25. 12:49
Magyarországon egyre hangosabb a kisebbségekkel szembeni retorika, az Egyesült Államok azonban kiáll a sebezhetők mellett, és segít is nekik. Ezt David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mondta a Metro Weekly nevű washingtoni hetilapnak adott interjúban.

Az amerikai diplomata azt mondta, nem személyes okokból fejezi ki az emberi jogokkal kapcsolatos aggályait. „Azokat a fiatal magyarokat kell megvédeni, akik az utcán odajönnek hozzám, és lefestenek egy olyan jövőképet az országukról, amelyből ők sem hiányoznak” – fogalmazott David Pressman, aki szerint Magyarország egyre inkább tekintélyelvűvé válik.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok nagyköveti rezidenciáján megtartott családi piknikkel zárult a Pride-hónap Magyarországon, egy nappal a szombati Budapest Pride után.

Az eseményen beszédet tartott David Pressman, aki szerint a magyarok, akárcsak az amerikaiak, vágynak a szabadságra és tisztelik a hőseiket. Úgy látja, hogy a magyar szerzők és illusztrátorok arra tanítanak minket, hogy „meseország mindenkié”.

David Pressman számára a Pride-ot és az LMBTQ-családokat ünneplő piknik megrendezéséről szóló döntés összhangban van a Biden-kormányzat azon elkötelezettségével, hogy kiálljon az emberi jogokért külföldön.

Washington kiáll a sebezhetők mellett

„Magyarországon a politikai szereplők egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy »meg kell védeni a gyerekeket«. De ezt megosztó módon teszik, és ennek leginkább a kiszolgáltatottak látják kárát, akik mellett az Egyesült Államok egyértelműen kiáll” – fűzte hozzá.

David Pressman arról is beszélt: amikor olvassa a magyar újságokat, és azt látja, hogy a könyvesboltokban fóliákba csomagolják a könyveket, vagy arról értesül, hogy boltokat bírságolnak meg bizonyos könyvek forgalmazása miatt, továbbá végignézik azt, hogy szivárványos padokat rongálnak meg, akkor fel kell szólni az emberi jogokért.

„Azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon egyre ellenségesebb retorikát alkalmaznak a kisebbségekkel szemben. Ennek a közösségnek fontos tudnia, az Egyesült Államok kiállt és a jövőben is kiáll a sebezhető kisebbségek mellett, amikor ez számít” – zárta gondolatait a nagykövet.

(Borítókép: David Pressman. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)