Még mindig nincs elég határvadász, ráadásul több százan fel is mondtak

2023.07.25. 06:12
Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a vártnál jóval kevesebb határvadász állt szolgálatba. Csökkent a jelentkezők száma, és közel négyszázan mondtak fel. A jelenség egyik oka lehet, hogy a bérek nem igazodtak az inflációhoz.

Mint akkor megírtuk, tavaly indult a határvadászok toborzása, idén pedig újabb határvadászokat toborzott a rendőrség. A határvadászok feladata alapvetően – a rendőrség munkáját segítendő – az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.

A hvg.hu értesülései szerint azonban nem a tervek szerint halad a toborzás, ugyanis a vártnál sokkal lassabban töltődik fel a határvadász-állomány. A lap szerint 

tíz hónappal a toborzás megindítása után számuk még az első 5 hónap végére kitűzött 2200-es célszámot sem éri el, és alig 1400-an vannak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a portál kérésére közölte: idén júniusig 1462 határvadász kötött szerződést és tett esküt. Adataik szerint a szolgálatra jelentkezők száma is jelentősen csökkent: tavaly október 10-ig 2077 jelentkezés futott be a rendőrségre, azóta viszont már csak 1348-an jelentkeztek. 

A hvg.hu hozzátette: az alkalmassági vizsgálatok lefolyása gyorsult, ugyanakkor nőtt az egészségi, pszichológiai, fizikai alkalmasságin vagy a vizsgán megbukottak aránya. A portál úgy véli, 

a megcsappant jelentkezői létszám egyik oka a tavaly óta változatlan fizetés lehet, amely nem igazodott a jelentős mértékű inflációhoz.

A havi fizetés felső plafonja egyébként havi bruttó 400 000 forint lehet a teljesített óráktól függően. A bérekről itt írtunk részletesen.

A másik probléma a szabadon engedett embercsempészek lehetnek, akiket a kormány a túlzsúfolt börtönök miatt engedett el. A volt rabok tovább nehezíthetik a határvadászok munkáját.

Majdnem 400-an már távoztak is

A rendőrség tájékoztatása szerint eddig 394 határvadász hagyta el a testületet. A távozások pontos okát azonban nem lehet tudni, ugyanis az érintetteknek nem kell indokolniuk a jogviszony megszüntetését.

A portál emlékeztetett: a teljes határvadászezredet eredetileg 4000 fősre tervezte a kormány, ám mivel a bővülés lassan haladt, átmeneti megoldásként a polgárőrök folytatják a határvédelmi szolgálatot az év végéig.

A határvadászok munkájáról itt írtunk részletesen.