Elítéli Gulyás Gergely kijelentéseit a Pedagógusok Szakszervezete

2023.07.28. 11:56
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan elítéli és visszautasítja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon kijelentéseit, amelyeket a diákok kompetenciamérésének rossz eredményiről tett. A miniszter szerint ahol sok a roma származású gyerek, ott sokkal erősebben jelentkeznek ezek a problémák. A szakszervezet szerint a kormány semmit sem tesz a gyerekek felzárkóztatásáért.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány az elmúlt 12 év alatt szinte semmit sem tett a diákok esélyegyenlőségéért, a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekek felzárkóztatásáért, sőt, mint írják, „Magyarországon az iskola még növeli is a társadalmi különbségeket a diákok származásától függetlenül”.

A közlemény szerint tehát az „integrációs nehézségekért” – amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter említett a 2023. június 27-én tartott Kormányinfón – egyedül a kormány a felelős.

A PSZ határozottan elítéli és visszautasítja a miniszternek a kompetenciamérés rossz eredményeiről tett kijelentését, miszerint »ott, ahol a cigány gyermekek száma nagyon magas, ezek a problémák sokkal erősebben jelentkeznek«

– írták.

Hozzátették, hogy a PSZ évek óta azt hangsúlyozza, hogy a felzárkóztatáshoz több pedagógiai asszisztensre, gyógypedagógusra és fejlesztőpedagógusra, szociális munkásra lenne szükség.

A szakszervezet szerint évek óta több pénzt kellett volna fordítani a roma származású gyermekek, diákok felzárkóztatására, nem utolsósorban megbecsülni azokat az oktatásban dolgozókat, azokat a pedagógusokat, akik a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű térségekben dolgoznak.

„A kormány szerint Brüsszel tartozik a tanároknak. Mivel tartozik a magyar kormány azoknak a diákoknak, akik a legutóbbi kompetenciamérés rossz eredményei alapján (ők 40 százaléknyian vannak az általános iskolások között) csak betanított munkára lesznek alkalmasak? Származásuktól függetlenül” – áll a közleményben.