Vészesen közeleg a határidő, újabb esélyt kapnak az egyetemre vágyók

2023.07.28. 10:06
Elindult a pótfelvételi eljárás, legkésőbb augusztus 6-án éjfélig lehet jelentkezni a meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – közölte az Oktatási Hivatal pénteken. Államilag finanszírozott képzések között is lehet válogatni a felvi.hu-n.

Pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 26-án zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba. A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdetik ki.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely tájékoztatása szerint idén 126 ezer jelentkező közül körülbelül 95 ezer hallgató nyert felvételt valamelyik magyar felsőoktatási intézménybe szerda este. Akiknek most egy általuk megjelölt szakra sem sikerült felvételt nyerniük, még van lehetőségük a most induló pótfelvételin vagy az őszi érettségin és a keresztféléves felvételin részt venni, tehát nem kell egy évet várniuk egy újabb esélyre.

Tavaly csaknem hatezren jutottak be felsőoktatási intézménybe a pótfelvételi keretében, közülük valamivel több mint kétezren államilag finanszírozott képzés keretében folytathatták tanulmányaikat. 

Ösztöndíjas képzésekre is be lehet jutni

Idén csaknem 50 egyetem és főiskola minden képzési szinten és területen hirdet képzéseket a pótfelvételi eljárás keretében. Állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni agrár-, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira – tudatta az Oktatási Hivatalközleményében. 

A pótfelvételi eljárásban csakis egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít) a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben. A jelentkezést ugyanezen időpontig hitelesíteni is kell Ügyfélkapun keresztül – hívták fel a figyelmet.

A közlemény szerint ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzések esetében – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményében jelzik. Ugyancsak itt közlik a vizsga időpontját, az idő rövidsége miatt külön behívó levelet általában nem küldenek.

Nem lehet alacsonyabb a ponthatár

A 2023. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a július 26-án meghatározottnál – írták. 

A pótfelvételiben meghirdetett szakokra vonatkozó információk és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu honlapon olvashatók.