18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hagyta meghalni a nagymamáját egy fővárosi férfi

2023.07.28. 10:26
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta annak a fiatal férfinak az ügyében, aki súlyosan beteg, magatehetetlen nagymamájához orvosi segítséget nem hívott, annak közelgő halálába belenyugodott.

A Fővárosi Törvényszék június 14-én kihirdetett elsőfokú ítéletével az elkövetéskor mindössze 19 éves férfit bűnösnek mondta ki védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amelyért őt 12 év fegyházfokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a terhelt 14 éves korától állami gondozásban nevelkedett, ennek ideje alatt anyai nagyanyjával tartotta a kapcsolatot, aki amikor a terhelt a 18. életévét betöltötte, őt magához vette. A sértett súlyos betegségei miatt kórházba került, ahonnan 2020. április 26-án otthonába bocsátották. Önmagát azonban önállóan ellátni nem tudta, teljes mértékben az unokája támogatására szorult.

A vádlott azonban hozzátartozói gondozói kötelezettségét nem teljesítette, és bár számára is nyilvánvaló volt, hogy a magatehetetlen nagyanyja egészségi állapota rohamosan romlott, hozzá orvosi segítséget nem hívott, hanem közelgő halálába belenyugodott.

Két nappal később a sértetthez az elkövető édesanyja hívott orvost, és kért rendőrt, miután a lakásba fia nem engedte be. A mentők az idős nőt életveszélyes állapotban kórházba szállították, azonban a gondos orvosi ellátás ellenére 2020. május 1-jén elhalálozott.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, azonban a védő fellebbezést jelentett be, eltérő jogi minősítés, segítségnyújtás elmulasztása bűntettének megállapításáért és enyhébb büntetés kiszabásáért.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával kezdeményezte a védői fellebbezés elutasítását és az elsőfokú ítélet helybenhagyását.