Ötezer pedagógus hagyta el a pályát egy év alatt, és ez csak a kezdet

2023.07.29. 15:01
A tankerületi központok adatai szerint 2023 júniusa óta eddig 455 pedagógus mondott fel az állami iskolákban, a 2022/2023-as tanévben ez a szám több mint 5000.

A nyár kezdete óta minimum 455 tanár mondott fel az állami iskolákban. A közalkalmazotti jogviszonyukat közös megegyezéssel vagy lemondással szüntették meg – a tankerületi központok adatai szerint.

A státusztörvényt, tiltakozások ellenére, június 6-án nyújtották be a parlamentnek, július 4-én fogadták el, és július 15-én léptették hatályba. A parlamenti benyújtást követő hetekben rengeteg tanár mondott fel.

A Népszava szerette volna megtudni a tankerületi központoktól, hogy a felmondó tanárok között hányan vannak, akik a státusztörvény miatt szüntették meg jogviszonyukat, de a tankerületek szerint nem kell megindokolni a felmondást minden esetben.

A budapesti tankerületekben (ahol egyébként a legtöbb felmondás történt) nyár elejétől július 20-áig a távozó pedagógusok száma:

  • a Közép-Pesti Tankerületi Központban 40,
  • az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28,
  • a Dél-Budai Tankerületi Központban 19,
  • a Közép-Budai Tankerületi Központban 17.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, 

a lemondással vagy közös megegyezéssel távozók számában nyilván nincsenek benne azok, akik nyugdíjazással hagyják el a köznevelést, az új jogviszonyt létesítettek számába viszont beleszámítják azokat is, akik a korábbi években mentek nyugdíjba, de most megbízási szerződéssel hívták őket vissza tanítani.

A PSZ elnöke azt is hozzátette, hogy meg fogja érezni a rendszer a most távozó tanárok hiányát.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a június 15-én zárult tanév során

4835 pedagógus jogviszonya szűnt már meg.

Totyik Tamás szerint ehhez hozzá kell számolni a július 20-áig felmondott tanárokat, így viszont a távozó pedagógusok száma több mint ötezer.