A pénzen múlhat, hogy zárva marad-e a nyár hátralévő részében a miskolctapolcai élményfürdő

2023.07.31. 09:28
2021-ben adták át a fürdőt, amelyen tavaly már garanciális javításokat kellett eszközölni, így az bezárt. Úgy volt, hogy 2022 decemberében kinyit a létesítmény, de ez nem történt meg a mai napig. Emögött azonban a forráshiány is állhat, mint kiderült, ha a fürdő újra kinyit, akkor 2 milliárd veszteséget termelhet Miskolc városának.

A 2021-ben átadott Ellipsum Élmény- és Strandfürdő még tavaly októberben zárt be, amikor felújítási munkálatok kezdődtek, valamint a rezsiárak miatti spórolás sem volt utolsó szempont. Akkor a komplexum generálkivitelezője garanciális javításokba kezdett, amelynek keretében egy kivételével valamennyi medencét visszabontanak az aljzatbetonig, majd újraburkolják azokat. 

A munkálatok megkezdésekor a garanciális munka befejezésének várható dátuma december 31-e volt. Azonban a Boon.hu szerint még most sem nyitott ki a létesítmény, emiatt megkeresték a miskolci városházát.

Ők azt válaszolták, hogy a garanciális hibák nagy részét a fürdőben található 7 darab medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye pedig a szokásosnál is hosszabb volt, ami annak volt köszönhető, hogy a medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőség-ellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőség-ellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott.

Jelenleg a komplexum üzempróbája folyamatban van. Az uszodatechnikai garanciális problémák javítására a szakcégek jövő héten vonulnak fel. Az üzempróbák és javítások tervezett befejezése augusztus első hete. Sikeres üzempróbazárás esetén a komplexum tulajdonosa és üzemeltető társaságának igazgatótanácsa dönt a nyitás pontos időpontjáról, természetesen figyelembe véve a szükséges erőforrások biztosíthatóságának idejét is

– írták.  

A kezdetektől veszteséges a fürdő, Veres Pál polgármester szerint, ha idén is zárva tartana a fürdő, akkor 500 millió forint veszteséget termelne, azonban ha kinyit, a veszteség már kétmilliárd forint lehet.

Szopkó Tibor, a város turisztikáért is felelős alpolgármestere egy fórumon azt hangsúlyozta, hogy olyan üzemeltetési modell előkészítésén dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe.