Bemutatták az idei ország tortáját és a Szent István-napi kenyeret

MG 3179
2023.08.01. 15:45
Augusztus 19. és 20. között lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a 2023-as Szent István nap kenyere három különböző kategóriagyőztesét, a durum-, az innovatív és a sétálósütemény-kategória nyertesét. A Parlamentben az ország tortája győztesét is bemutatták: a Spicces füge respektus Lakatos Pál, a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda mesterének munkája. Az ország cukormentes tortája a Kikelet lett, Lawal Papp Zsófia makói cukrász alkotása.

A 17. alkalommal meghirdetett Magyarország tortája verseny idei kiírásában újdonság volt, hogy egy hungarikumlistáról kötelezően ki kellett választani legalább egy alapanyagot: többek között a magyar gyógynövények, akácméz, kalocsai fűszerpaprika, levendula, rozmaring közül kellett egyet a torta elkészítéséhez felhasználni.

Spicces füge respektusa

Ebben az évben kukorica, hajdina, sütőtök és tejbegríz íz is volt a népszerű összetevők sorában a pályaművek között – erről beszélt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke. A harmadik helyezett a szadai cukrászműhely Merengő tortája, a második a tápiószecsői Hisztéria cukrászda Betyáros málnája lett.

A 2023-AS ORSZÁG TORTÁJA CÍM GYŐZTESE LAKATOS PÁL SPICCES FÜGE RESPEKTUSA, az alkotó a SZIGETSZENTMIKLÓSI LEVENDULA ÉS KERT CUKRÁSZDA MESTERE.

A torta mandulalisztes, sós karamellás, kakaóbab-töretes, akácmézes, tejcsokoládés, és nevében a spicces a tokaji aszús fügezselé bortartalmára utal. A készítés technológiája során nem marad alkohol a süteményben, így gyermekek is bátran fogyaszthatják – hangsúlyozta a szakmai zsűri elnöke.

A budapesti Szent István-napi ünnepségsorozat idején, augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni az ország tortáját, valamint országszerte több cukrászdában. Az idei év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig az ipartestület tagjai készíthetik csak el a tortákat. 

Cukormentes Kikelet

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az Egy csepp Figyelem Alapítvánnyal és a Magyar Cukrász Iparegyesülettel együtt kihirdette a Magyarország Cukormentes tortája 2023-as győztesét.

A ZSŰRI LAWAL PAPP ZSÓFIA MAKÓI CUKRÁSZ KIKELET FANTÁZIANEVŰ TORTÁJÁNAK ÍTÉLTE AZ ELSŐ HELYET.

Ízvilágában az áfonya, levendula, fehér csokoládé és a mandulás-citromos piskóta harmóniája a tavaszi jókedvet idézi – emelték ki az alkotók.

Energiatartalma 236,8 kcal, míg szénhidrátértéke 11,8 g vagyis a cukorbetegek számára is fogyasztható. A győztest egy Zsolnay porcelánvázát is kapott elismerésként. A második helyezett a szegedi Reök Kézműves cukrászda cukrászainak, Novák Ádámnak és Csonka Lászlónak az alkotása, a Tökmag málna lett. A harmadik díjat Raffer Gabriella, a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászda érdemelte ki a Randevú nevű torta megalkotásért. 

A Szent István-nap kenyerei

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József kihirdette a Szent Isván-napi kenyér győztesét, amit az egész országban elérhetővé kívánnak tenni az államalapítás napján, ezeket csak a nemzeti szalaggal lehet majd árulni.

„Az ország minden részéből érkeztek remekművek mindhárom kategóriában. Idén tönköly-, alakor-, durum- és kék lisztből készült pályaműveket is küldtek be. Augusztus 18. és 20. között Budapesten a Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni ezeket a kenyereket. A Heim Sütöde nyerte a Szent István-nap Durumkenyere díjat.

Az innovatív kategóriában az Aranymetszés kenyér nyert, ami a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde terméke: a négyféle liszt és a hosszú érlelési folyamat különleges, édeskés ízt ad a kenyérnek. A sétáló sütemény új kategória nyertese a Málnás-pisztáciásPékfagylalt lett, a biharkeresztesi pék, Éles Szilárd munkája, akinek 3 éves gyereke büszkén jelentette ki, hogy ilyen finom fagyit még nem evett – hangzott el az Országházban tartott díjátadón. 

Erre készülnek a nemzeti ünnepen 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a parlamentben adott tájékoztatást a Szent István-napi rendezvénysorozat előkészítéséről: a hagyományoknak megfelelően, augusztus 20-án, reggel 8 órakor veszi kezdetét a tisztavatás, majd légiparádé következik; az Országház idén is ingyenesen lesz látogatható aznap. Augusztus 18-20 között tizennégy helyszínen várják ingyenes programokkal a közönséget. 

 „A Szent István-napi összművészeti rendezvénysorozat a fenntarthatóság jegyében fog zajlani, visszaváltható poharakkal, szelektív hulladékgyűjtővel. Az ételek és italok szokás szerint a mai lehetőségekhez képest is, idén is jóval kedvezőbb áron lesznek kaphatók az augusztus 20-i programsorozat helyszínein” – mondta el a Szent István-nap háziasszonya, Borbás Marcsi.

Ismét megrendezésre kerül az elmúlt évek során töretlen népszerűségnek örvendő Retro Fesztivál a Tabánban, ahol számos hazai együttes fog fellépni. A Filozófusok kertjében a magyar komolyzene legismertebb dallamai csendülnek fel, illetve Leslie Mandoki idén is ingyenes koncertet ad, a Vigadó téren pedig bárzenét hallgathatnak az ide érkezők.

Az Erzsébet térre a fiatalokat várják: Silent Discóval zárul az este, azt megelőzően ismert hazai zenekarok lépnek fel. Gasztroprogramok is lesznek: a  Vörösmarty téren az ország minden pontjáról érkező csárdák ételeit lehet kockásterítős asztalon prímás zene mellett fogyasztani. A Lánchídtól a Döbrentei térig húzódó Magyar Ízek utcájában magyarországi és határon túli őstermelők kínálják majd kézműves termékeit, emellett helyi ételeik is megkóstolhatók lesznek, ugyanakkor a vegánoknak is lesz miből válogatniuk. 

A Vajdahunyad-várban megelevenedik Szent István udvara és Csukás István mesefigurái. A budai várban a magyar történelem nyolc legfontosabb eseményét mesélik el. „Valóban ez az ország legnagyobb ingyenes programsorozata, amelyben minden korosztály megtalálja a kedvének valót” – tette hozzá Borbás Marcsi.

Nagy durranás lesz

A tűzijátékról a rendező NUVU Kft. sajtóreferense, Kotasz Gergő beszélt: narráció fogja összekötni a jeleneteket, amit az égen kirajzolódó óriási drónshow is kiegészít. A tervezés már áprilisban elkezdődött. Idén két hidat: az Erzsébet- és Szabadság hidat veszik igénybe.

Harmincnégyezer pirotechnikai fény fogja bevilágítani az eget a 30 perces műsor alatt. A 60 szakember augusztus 3-tól kezdi meg a pirotechnikai eszközök telepítését. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja. Újdonság lesz az úszó virágszőnyeg, amit a vízfelületről lőnek ki – részletezte. 

Az augusztus 20-i, este 21 órakor kezdődő tűzijáték további részleteiről később adnak tájékoztatást.  

(Borítókép: Az ország tortája, Spicces füge respektus 2023. augusztus 1-jén. Fotó: Németh Kata / Index)