Már egy hónap sincs a tanévkezdésig, ismét asztalhoz ülnek az oktatás szereplői

2023.08.02. 13:25
Nem sokkal azután, hogy a Belügyminisztérium közzétette a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetét, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egyeztetésre hívta az oktatási szervezeteket – tudta meg az Index. A társadalmi egyeztetésre bocsátott 83 oldalas dokumentumot bárki véleményezheti, az észrevételek beküldésére még hat nap áll rendelkezésre.

Több oktatási szakszervezetet, valamint a Nemzeti Pedagógus Kart is egyeztetésre hívta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár – derül ki abból az Index birtokába jutott meghívóból, amit a Belügyminisztérium juttatott el az érintettek részére.

A meghívottak között szerepel

  • Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke,
  • Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi elnöke,
  • Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének tagozati elnöke,
  • valamint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A tárgyalást augusztus 4-ére hirdették meg, a téma pedig a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendelete lesz, amely tervezetét a tárca július 31-én tette közzé a kormány weboldalán.

Előzmény, hogy az Országgyűlés július 4-én fogadta el a közbeszédben csak státusztörvényként emlegetett, „a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt”, ami most egy végrehajtási rendelettel is kiegészült, ezzel magyarázható az újabb egyeztetés.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetre vonatkozó észrevételeket augusztus 8-ig várják a kozigazgatasiegyeztetes@bm.gov.hu e-mail-címre.

Esküvel erősítenék a pedagógus elkötelezettségét

Mint arról korábban beszámoltunk, a végrehajtási rendelet kimondja többek között, hogy „2024. május 31-ét követően a pedagógus szakképesítést vagy szakképzettséggel rendelkező pedagógus csak akkor tölthet be pedagógus munkakört, ha felsőoktatási intézményben esküt tett”.

Lapunk a Belügyminisztériumot kérdezte arról,

  • pontosan milyen típusú esküről lenne szó,
  • illetve felvették-e már a kapcsolatot ez ügyben az intézményekkel.

A tárca megkeresésünkre küldött válaszában röviden azt írta: az eskütétel számos más hivatáshoz hasonlóan erősítheti a pedagógus elkötelezettségét. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy az eskü szövegéről még nem született döntés, de az mindenképpen a diploma átvételekor történne.