Egy tervezet szerint a diákok lőgyakorlatokon is részt vehetnek az iskolában

2023.08.03. 16:37
Több rendelettervezet is megjelent a kormány honlapján a honvédelem tantárgy oktatásával kapcsolatban. Az egyik tervezet szerint a jövőben a diákok lőgyakorlatokon is részt vehetnek az iskola utáni fakultatív foglalkozásokon.

A csütörtökön közzétett rendelettervezet szerint a honvédelem tantárgyhoz kapcsolódóan tervezett, iskolai egyéb szabadidős (fakultatív) foglalkozásként bevezetnék a lőgyakorlatokat. 

Ehhez azonban a módosítani kell a fegyverekről és lőszerekről szóló törvényt, hogy lehetővé tegyék a lőfegyverek oktatási célú használatát. Továbbá megkötik, hogy oktatási célból a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú, az emberi élet kioltására nem alkalmas légfegyverek használatát engedélyezik, illetve azt a tizennyolc év alatti személyek csak nagykorú felügyelete mellett használhatják.

Egy másik rendelettervezetben pedig azt pontosítanák, hogy kik oktathatják a honvédelem tantárgyat. E szerint a tantárgy oktatására pedagógus munkakörben az alkalmazható, aki 

  • felsőfokú végzettséggel és katonai szakképzettséggel rendelkezik, vagy 
  • érettségivel rendelkezik és részt vett honvédaltiszt- vagy azzal egyenértékű képzésben.

A honvédaltiszt-képzéssel egyenértékű képzésnek kell tekinteni a tiszthelyettes-képzést, illetve a Magyar Honvédség által szervezett, kizárólag katonai munkakör betöltésére jogosító honvédaltiszt-képzést is.

A tervezet indoklása szerint a Honvédelem tantárgy oktatására olyan katonákat választanak ki, akik a nevelő (oktatói) testület tagjaként a tanórai tevékenységen túl is képesek az iskolai honvédelmi nevelési feladatokban aktívan részt venni.

„A bevezető oktatást, illetve a lépcsőzetesen bevezetésre kerülő iskolai honvédelmi oktatást végzőknek szakmailag hiteles, megjelenésükben és fellépésükben példamutató, a katonaideált megtestesíteni képes személyeknek kell lenniük” – olvasható a kormány honlapján megjelent rendelettervezetben, amelyet először a 24.hu vett észre.