Az ügyészség megerősítette: hivatásos vadász kilencéves fia lőtte ki a svájci farkast

2023.08.03. 08:35
Miután szerda hajnalban elfogták a két szabolcsi férfit, akiket a svájci jeladós farkas kilövésével gyanúsítanak, kiderült, hogy a ragadozót valójában egy kilencéves kisfiú ölhette meg.

Nagy felháborodást keltett annak a farkasnak a története, amely hazánkban pusztult el. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, a farkas éppen merre jár, vajon hol talál új családra. 

A nyomkövető azonban 2023. április elején elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felvetődött, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott.

Sorsának tisztázása érdekében az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján – mivel feltehető volt, hogy pusztulását emberi beavatkozás okozta – a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2023. április 8-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt – közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Ezt követően kezdődött el a nyomozás. Az események alapos rekonstruálása érdekében megtörtént a svájci hatóságokkal a kapcsolatfelvétel, ugyanúgy, ahogy a különböző társhatóságok büntetőeljárásba való bevonása is.

Az eljárásnál beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast 2023. április 1-jén Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is megtalálható volt.

Az állat elejtését követően a tetemről a jeladót levágták, és a Hernád folyóba dobták, melyet a nyomozók búvárok segítségével megtalálták.

A nyomozás arra is rámutatott, hogy a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Egy kilencéves fiú ölte meg a farkast

Az RTL Híradó információ szerint egy hivatásos vadász 9 éves fia ölte meg a Svájcból egészen Magyarországig kóborló ragadozót. A gyereknek az apja adta a fegyvert, majd a fiú a férfi egyik barátjával kiment az erdőbe, és lelőtte a védett ragadozót. A csatorna úgy tudja, hogy később az apa vágta le a jeladót a farkasról.

Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője a Blikknek elmondta, hogy az egyik gyanúsított a 9 éves gyermeke felügyeletét rábízta a másik gyanúsítottra abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez a férfi az általa engedéllyel tartott vadászfegyverét a kisfiú rendelkezésére bocsátotta – tette hozzá a szóvivő.

Miközben a gyerek felügyeletét a másik gyanúsított látta el, a gyermek lelőtte a 250 ezer forint értékű farkast. Ezt követően az állat tetemét egy kocsiba tették, a négyezer euró értékű jeladóját levágták és a folyóba dobták 

– fogalmazott Barkó Tamás a lapnak.