Valami bűzlik a Balatonnál

2023.08.04. 06:28 Módosítva: 2023.08.04. 07:09
Már több mint egy hónapja füstöl egy szemétgödör Balatonakarattya és Balatonvilágos között, most újra oltani kellett.

A helyiek szerint szúrós, büdös szagot áraszt magából egy füstölgő szemétgödör Balatonakarattya és Balatonvilágos között – számolt be az esetről az RTL. A tűzoltók már többször megpróbálták megfékezni a tüzet, a problémát jelenleg mezőgazdasági föld leszórásával próbálják megoldani.

Az érintett terület egy balatonfőkajári cég tulajdonában van, de nem tudni, hogy ki és mit szállított oda.

Az RTL megkereste a céget, az illetékes balatonfőkajári vezetést, de nem érték el őket. A balatonakarattyai önkormányzat elmondta, korábban ők bérelték a területet, amelyen a faluban levágott zöldnyesedéket és lombokat gyűjtötték, majd darálás után újrahasznosították őket, mindezt hatósági ellenőrzés mellett.

A Környezetvédelmi Hatóság azt ígérte a helyieknek, hogy bár az első bejelentéskor nem tette, most vizsgálatot indít az ügyben. 

Levelet kaptunk egy helyi lakostól

Az egyik balatonvilágosi lakos levelet írt az Indexnek, melyben beszámolt arról, hogy a szemétgödör hogyan keseríti meg a Balaton környékén élők életét.

Elmondása szerint a hatalmas kráter régen homokbánya volt, amelyet a tulaj később ismeretlen eredetű anyaggal töltött fel. Hónapokon keresztül szállították oda billentős autókkal a törmeléket. Ő is azt írta, hogy a förtelmes bűzt az okozza, hogy többször is kigyulladt a gödör tartalma, a büdös füstöt pedig messzire viszi a szél.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.