Megtiltották Portik Tamás börtöninterjújának befejezését, az Átlátszó jogi lépéseket tesz

2023.08.04. 20:09
Az országos börtönparancsnok megtiltotta az Átlátszónak, hogy befejezzék a félbeszakított Portik-interjút. A lap az ügyben a belügyminiszterhez is fordult, de a tárca az Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára (BVOP) hárította a döntést. A BVOP pedig azt, amit korábban engedélyezett, most már nem engedélyezi.

Nemrég az Átlátszó engedélyt kapott arra, hogy egy interjút készítsen Portik Tamással, a kilencvenes évek magyar alvilágának hírhedt alakjával. Ezt követően el is kezdődött az interjú, amelyet Skype-videohívás keretében folytattak a felek, azonban egyszer csak a beszélgetés 19. percében a főfelügyelő úrnak szólított egyenruhás férfi technikai okra hivatkozva leállította az interjút.

A lap szerint azonban nem volt probléma a Skype-videokapcsolat kép- és hangminőségével,

Sőt, információt sem kaptak arra vonatkozóan, mikor fejezheti be az Átlátszó az interjút.

Az Átlátszó később a Budapesti Fegyház és Börtön sajtóreferensétől, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Kommunikációs Főosztályától, sőt Pintér Sándor belügyminisztertől is próbálta megtudni, mi történhetett. Emellett azt is jelezték, hogy szeretnének még egyszer nekifutni az interjúnak.

A BVOP a Belügyminisztériumhoz tartozik, de azt válaszolta a tárca, hogy állásfoglalást nem adhatnak, vizsgálatot pedig nem látnak indokoltnak az ügyben, és majd a a BVOP engedélyezi az interjú folytatását, ha jónak látja. De közel sem ilyen egyszerű a dolog.

A lap megpróbálta kideríteni, mi történhetett, ha a kép- és hangminőség is rendben volt, viszont a BVOP csak megismételte, hogy technikai probléma történt, de erre is csak két nappal később válaszoltak, és ekkor jött a csavar.

Az interjú folytatására vonatkozó kérelmét új kérelemnek tekintjük, megkezdtük annak engedélyezési eljárását. Az eljárás lezárásáig szíves türelmét kérjük

– írták a levélben. Ezt követően az Átlátszó bízott abban, hogy ha egyszer már engedélyezték az interjút, akkor miért ne engedélyeznék másodszorra is, de két nappal később jött az újabb levél.

Tájékoztatom, hogy Portik Tamás fogvatartottnak szóló interjúkérelmét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka nem engedélyezte. Megértését köszönjük

– tolmácsolta a levélben Dr. Tóth Tamás büntetés-végrehajtási altábornagy, főtanácsos, országos parancsnok döntését a Kommunikációs Főosztály. 

Az Átlátszó kijelentette: ha az interjúalany, Portik Tamás hozzájárul, akkor közölni fogja a megszakított, „csonka” interjút, és az ügyben jogi lépéseket is terveznek.

Korábban külföldi titkosszolgálatokról beszélt

Portik Tamás az olajszőkítésben élen járó Energol Rt. egyik egykori irányítója volt. A Prisztás-gyilkosság miatt 15 évre ítélték, az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként tizenhárom évet kapott. 

Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben korábban úgy fogalmazott: biztos, hogy a szlovák titkosszolgálat robbantott Budapest belvárosában.