A népszerűtlenebb intézkedések ellenére is töretlen a Fidesz népszerűsége

2023.08.08. 15:11
Továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP támogatottsága a választásra jogosultak körében, derül ki a Republikon Intézet friss pártpreferencia-kutatásából.

Mint írták, júliusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, 2-2 százalékponttal a teljes népesség és a pártválasztók körében is. A változás annak tükrében nem volt meglepő, hogy az utóbbi időben a kormány számos olyan intézkedést hozott, ami árthatott a népszerűségének.

Minderre csak rátett egy lapáttal a nehéz gazdasági helyzet, amelyben szintén szerepe van a kormány gazdaságpolitikájának. Kampányidőszakon kívül ugyanakkor jellemző, hogy a kormánypárt támogatottsága csökken, majd a választásokhoz közeledve növekszik – hívták fel a figyelmet a közvéleménykutatók, akik hangsúlyozták: az enyhe visszaesés ellenére a pártok versenyét továbbra is magabiztosan vezeti a Fidesz-KDNP.

Továbbra is a DK a legerősebb párt az ellenzéki oldalon

Az ellenzék legerősebb pártja változatlanul a Demokratikus Koalíció, jelenleg a teljes népesség 13 százaléka, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra a friss kutatás adatai szerint.

A Momentum támogatottsága nem változott júliusban, továbbra is a teljes népesség 6, a pártválasztók 9 százaléka szavazna a pártra. A Mi Hazánk – amely egyelőre nem tudja visszaszerezni második helyét az ellenzéki erősorrendben a Momentumtól – támogatottsága 1-1 százalékponttal növekedett a teljes népesség és a pártválasztók körében.

A szocialisták sem lettek népszerűbbek, az MSZP a teljes népesség 4, a pártválasztók 5 százalékának támogatására számíthatna egy mostani választáson. Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében szintúgy változatlan, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent, jelenleg 3, illetve 4 százalék szavazna a pártra.

A Párbeszédre pedig továbbra is a teljes népesség és a pártválasztók 2-2 százaléka szavazna.

Az MKKP támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékkal csökkent, viszont a pártválasztók körében jelenleg 4, illetve 6 százalék szavazna a pártra, így megőrizte parlamenti bejutó helyét.