Novák Katalin aláírta a budapesti ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

2023.08.08. 16:02
A köztársasági elnök kedden aláírta az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát – értesült az atv.hu a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrásból.

Az előzmények fényében, az elnöki hozzájárulás megadása gesztusértékű, ami azt is jelzi, Magyarországon nem múlik a két ország korrekt viszonya – fogalmazott a Sándor-palotához közel álló diplomáciai forrás a lapnak.

Mint írják, az ilyenkor szokásos eljárás szerint az elnöki határozatot a Külügyminisztériumba (KKM) továbbítják a miniszteri ellenjegyzésre, valamint a szokásos diplomáciai csatornákon értesítik róla a küldő államot.

Az elnöki határozat akkor lesz nyilvános – tehát akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben –, ha a nagykövet, Sándor Fegyir már Magyarországon lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek – tették hozzá.

A Sándor-palota kommunikáció igazgatósága később megerősítette az aláírást az atv.hu-nak. Mint fogalmaztak: „a köztársasági elnök a mai napon aláírta az Ukrajna új magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének kinevezéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot”.

Hátrébb kerül az akta

Mint arról korábban az Index saját forrásai alapján beszámolt, az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozata hónapok óta a Sándor-palotában állt. Lapunk úgy tudta, hogy a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az volt, hogy az Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára.

Forrásunk akkor elmondta, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem talál időpontot arra, hogy a Novák Katalinnal telefonon egyeztessen, pedig bőven lenne miről beszélniük. Példaként felhozta, hogy a magyar köztársasági elnök február 24-ére, a háború kitörésének első évfordulójára kezdeményezett telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, ami végül nem jött össze.

Hozzátette, hogy ez akár annak is betudható lenne, hogy Zelenszkijnek aznap nem volt erre ideje, ha belátható időn belül megvalósul a telefonos egyeztetés. Forrásunktól azonban megtudtuk, hogy az ukrán elnök azóta sem elérhető Novák Katalin számára, pedig a Sándor-palota áprilisban hat alkalommal is egyeztetést kezdeményezett az ukrán elnöki hivatalnál.

Forrásunk úgy fogalmazott, hogy a magyar fél álláspontja szerint Zelenszkij viselkedése „udvariatlanság egy másik államfővel szemben, főleg egy olyan szomszédos országéval, mint Magyarország, amely csaknem kétmillió ukrán menekültet fogadott be, és folyamatos humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának”.

Tehát ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

– tette hozzá forrásunk, aki azt feltételezi, hogy az ukrán elnök vélhetően azért kerüli a magyar elnökkel való beszélgetést, mert olyan témák is napirenden lennének, mint a kárpátaljai magyar kisebbségek jogfosztása vagy a Velencei Bizottság elmarasztaló véleménye.

Azóta azonban kiderült, hogy Novák Katalin hamarosan személyesen találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A köztársasági elnök augusztusban látogat el Kijevbe. Novák Katalint Zelenszkij hívta meg a Krími Platform következő találkozójára.

A Sándor-palota kommunikációs igazgatósága az Index megkeresésére közölte, Novák Katalin a találkozó előtt Kárpátaljára látogat, hogy augusztus 20-án a helyi magyarokkal ünnepelje a Szent István-napot.