Fegyház büntetés várhat a rendőrökre lövöldöző embercsempészekre

2023.08.09. 13:21
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a rendőrökre 2022 novemberében az M5-ös autópályán rálövő embercsempészek és bűnszervezeti társaik ellen, fegyházbüntetést és kiutasítást indítványozva.

A vádirat szerint a hat vádlott egy olyan bűnszervezet tagja volt, amely embereket csempészett Nyugat-Európába, elsősorban Németországba. A többszintű, leplezetten működő szervezetben elkülönültek a vezetők, mások végezték a migránsokat szállító személyek Németországban történő toborzását és kiválasztását, további elkövetők szerezték be a szállításhoz használt gépjárműveket, illetve voltak, akiknek a migránsok tényleges szállítása, emellett úgynevezett előfutári tevékenység végzése volt a feladatuk, valamint külön szintek szervezték a határon átjutást és kísérést

2022 novemberében a vádlottak egy Németországban frissen beszervezett 21 éves iraki férfi és 28 éves iraki társa, velük váltópárban egy német és egy török állampolgárságú férfi mint szállítók, 2 további iraki férfi pedig eggyel magasabb szinten, ún. előfutóként terveztek részt venni a bűnszervezet működésében. Miután a migránsok szállításhoz beszereztek egy kisbuszt, az egyik, előfutóként tevékenykedő vádlott előzetesen felhívta a szállítást végző társai figyelmét arra, hogy a járműben elhelyezett egy fegyvert is. Utasította őket, hogy ha összeütközésbe kerülnének a rendőrökkel, akkor azt használják, mivel a szállítást minden körülmények között végre kell hajtani.

2022. november 14-én, a hajnali órákban a 2 iraki szállító a magyar–szerb határnál a kisbusszal felvett 21 szír illegális határátlépőt, akik több mint 25 millió forintnak megfelelő összeget fizettek az embercsempészeknek. A szállítókat a másik 2 iraki férfi előfutóként, külön gépkocsival kísérte. Ezalatt a német és török férfiből álló váltópáros egy budapesti hotelben várakozott.

Az út során, az M5-ös autópályán, Budapesthez közeledve a szállítók észlelték, hogy több rendőrségi gépjármű is felfigyelt rájuk, és üldözőbe vette őket. A kisteherautó sofőrje ezért a menekülés során felgyorsult, és hirtelen sávváltásokat is végrehajtott, ami fokozottan megterhelte a szállított személyeket. A csempészett szírek már eleve csak úgy fértek el a járműben, hogy egymáson ültek a sötétben, miközben alig kaptak levegőt, mert a zárt raktérben sem ablak, sem szellőztetés nem volt.

Az előfutók elhajtottak, egyikük azonban még felhívta a szállítókat, hogy ne álljanak meg, továbbá közvetítette részükre a bűnszervezet Norvégiában tartózkodó vezetőjének azt az utasítását, hogy vegyék elő a gépjárműben elrejtett gáz-riasztó fegyvert, és azt a menekülésük érdekében használják is. 

Az utasoldalon ülő 21 éves iraki férfi ennek eleget téve több lövést adott le az őket üldöző rendőrök irányába,

majd a gépjárművet a raktérben lévő szír állampolgárokkal együtt az M5-ös autópálya fővárosi szakaszán, a Nagykőrösi úti felüljárón hátrahagyva a sofőr társával együtt elmenekültek. Őket még aznap reggel a Terrorelhárítási Központ bevetési egysége elfogta egy közeli erdős területen.

A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége a délelőtti órákban az M1-es autópályán feltartóztatta és elfogta a menekülő előfutókat is, az általuk időközben a hotelben felvett török és német állampolgár társaikkal együtt.

 

A Fővárosi Főügyészség a 4 iraki férfival szemben bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személy sanyargatásával, fegyveresen elkövetett embercsempészés bűntette, 2 társukkal szemben bűnszervezetben részvétel  bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez. A főügyészség a vádiratban valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, valamint annak megállapítását, hogy a 4 iraki férfi esetében kizárt a feltételes szabadságra bocsátás, valamint azt, hogy őket véglegesen, 2 társukat pedig határozott időre utasítsa ki a bíróság Magyarországról.