Életmentő műtétre vár a csepeli Rambo, ügyvédje szerint ártatlan

2023.08.10. 19:01
Már szabadlábon védekezik a csepeli Rambóként elhíresült férfi, akinél egy halom fegyvert és lőszert foglaltak le a TEK kommandósai. Vezető védője, Szabó Zsolt Tibor, a Szabó és Szalai Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint a nála lefoglalt fegyverekre és lőszerekre volt engedélye, amikre pedig nem, azok eleve nem is engedélykötelesek.

„Szó sincs fegyverkereskedelemről, haszonszerzési célzatról, üzletszerűségről. A terhelt azoknak a fegyvereknek és lőszereknek a nyolcvanöt százalékát, amiket a Terrorelhárítási Központ munkatársai lefoglaltak, le akarta adni a BRFK Igazgatásrendészeti Főosztály Rendészeti és Fegyverügyi Osztálya részére megsemmisítés céljából” – mondta a csepeli Rambo ügyéről az Indexnek Szabó Zsolt Tibor ügyvéd, az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének megbízott oktatója.

Az ügyvéd az ügyet vázolva elmondta, hogy a férfi a közelmúltban elhunyt barátja, korábbi vadásztársa özvegyétől kapta a lefoglalt fegyverek nagy részét, amikre szintén megvoltak a megfelelő engedélyek, saját fegyvereit pedig nem a garázsban, hanem a fegyverszekrényben tartotta.

Az özvegy kérte meg a férfit, hogy segítsen neki az elszállításban és a fegyverek megsemmisítésében.

Szabó Zsolt Tibor azt mondta, hogy az ominózus szombat estén a férfi anyósa hívta ki a rendőröket, arra figyelmeztetve őket, hogy a terheltnek rengeteg fegyvere és lőszere van.

A hideg víz és 7,5 deci vodka 

A terhelt és élettársa között sorozatosak voltak a nézeteltérések, viszont – az ügyvédek meggyőződése szerint – sosem történtek fizikai bántalmazások.

Az ügyvéd beszámolója szerint a férfi nem bántalmazta a nőt, hanem ki akarta őt józanítani, ezért nyomta a fejét hideg víz alá, kifejezetten „józanítás” céljából, mert a sértett megközelítőleg 7,5 deciliter vodkát fogyasztott a férfi őrizetbe vételének estéjén.

A csepeli Rambót szombaton vették őrizetbe, azóta pedig már szabadlábon védekezik. A nyomozási bíró nem látta indokoltnak a fogvatartását, letartóztatását, de még bűnügyi felügyeletét sem, élettársára vonatkozóan azonban a bíróság távoltartásról rendelkezett.

Az ügyész fellebbezett a nyomozási bíró döntésével szemben, így egyelőre a szabadlábon történő védekezésről szóló döntés nem jogerős.

Szabó Zsolt Tibor ügyvéd bízik abban, hogy a jövő hét szerdára kitűzött másodfokú ülésen védence tisztázni tudja magát. Hozzátette:  a terhelt részletes vallomása, valamint a rendelkezésre álló és részben már előterjesztett bizonyítási eszközökből származó bizonyítékok kétséget kizáróan alá fogják támasztani, hogy

nem történt sem fegyverkereskedelem, sem pedig büntetőjogi értelemben vett bántalmazás, kapcsolati erőszak.

Szabó Zsolt Tibor szerint a férfi életmentő invazív beavatkozásra várt, ezt őrizetbe vétele miatt egy hónappal el kellett halasztani. A fogvatartás miatt az orvosok nem tudták időben megkezdeni a műtéthez szükséges előkészületeket.