Kiderült, mi okozhatta a káoszt a Bookingnál

2023.08.13. 06:05
Egy blogger kiderítette, mi okozta a hatalmas botrányt a Booking.com körül, amely miatt több magyar szállásadó sem kapta meg az neki járó összegeket a cégtől.

Először még július végén írtunk arról, hogy nagy összegek nem érkeztek meg a Booking.com oldalt használó magyarok zsebébe egy fizetési fennakadás miatt. A szolgáltató végzett ugyan a karbantartással, de a szállásadóknak nem utalta át a pénzt. Emiatt aztán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is panaszeljárást indított ellenük. 

Később aztán több magyar szállásadó is beszélt az Indexnek arról, hogy millió forintos összegeket nem kaptak meg a Bookingtól (egyikük 5 millió forintos elmaradásról számolt be). A Magyar Turisztikai Ügynökség pedig egy felmérés alapján úgy becsülte, hogy  a magyar szállásadók nagyjából felét érintheti a fizetések elmaradása.

Orosz Gergely blogger most az X-re keresztelt Twitteren osztotta meg az általa kiderített információkat. Mint írta, a Booking.com körül kialakult káosz oka a SAP-átállás volt.

PCWorld beszámolója szerint az átállás késését okozó egyik lehetséges tényező az lehet, hogy a szükséges folyamatot nem maguk a cégek bonyolítják le, hanem kiszervezik azt egy külsős cégnek.

Mint írták, ez már csak azért is érthetetlen, mert a Booking.com-nál számos olyan szakember dolgozik, akik feltehetően le tudták volna vezényelni az összes teendőt harmadik fél bevonása nélkül. Így ha valami fennakadás van, azt nem tudják gyorsan házon belül elintézni – tették hozzá.

A portál arról is írt, hogy Orosz Gergely Pragmatic Enginieer néven futó blogjának fizetős hírlevelében azt fejtegeti, hogy nemcsak érthetetlen a külsősök foglalkoztatása, de az is védhetetlen, hogy az átállást miért pont a főszezonra időzítették.